Ce-i spui copilului care plange ca a luat nota mica la test?

E suparat si-i curg siroaie de lacrimi pe obrajori. Stii ca s-a straduit sa reuseasca la acel test, dar rezultatul de pe hartie este altul. Cum il alini? Ce vrei sa invete din asta? Ce-i spui copilului care plange ca a luat nota mica la test?

Citeste si: “Cum a fost azi la scoala?” si “Ce nota ai luat?”

Pentru ca adultul stie foarte bine ca o nota mica luata la un test nu arata ceea ce stie copilul sau ceea ce va deveni el, maine. Atunci cand va veni la mine copilul plangand ca a luat o nota mica, iata ce ii voi spune:

Copile, esti mult mai mult decat o spune nota de la test si poti face lucruri frumoase in viata ta. Poti face lucruri minunate si cu nota aceea mica si poti fi o binecuvantare pentru oamenii care te inconjoara. 

Esti un copil iubit. Esti un copil bun care, pur si simplu, astazi a luat o nota mica la un test. Nota mica de acum nu te defineste, nu arata ceea ce reprezinti tu astazi sau ceea ce vei deveni tu maine. 

Citeste si: 7 sfaturi pentru parintii care vor un copil fericit la scoala si acasa

Emotionant, simplu, frumos si incurajator a scris si o mamica blogger, pentru copilul sau care a luat o nota mica la un test:

“Esti mai important si mai minunat ca orice test. 
Si am sa tot repet: esti mai important si mai minunat ca orice test. 
Iar acea nota mica scrisa pe un caiet chiar nu conteaza atat de mult pe cat crezi. Pentru mine chiar nu conteaza. Pentru mine, mai important e ca am vazut ca ai incercat, ca ai muncit, ca te-ai straduit. 
Iata ce este mai important pentru mine:  
Imi doresc sa inveti sa fii empatic si amabil, iar testul respectiv nu noteaza asta. 
Imi doresc sa inveti sa te simti bine printre oameni si sa-i iubesti, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Imi doresc sa fii curios si sa-ti placa sa inveti, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Imi doresc sa inveti sa-i respecti pe ceilalti, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Imi doresc sa fii increzator in fortele proprii si sa stii ca este in regula sa gresesti si sa nu-ti fie frica sa incerci lucruri noi sau sa gandesti altfel decat o fac ceilalti, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Imi doresc sa inveti sa fii un bun prieten, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Imi doresc sa fii creativ, iar testul respectiv nu noteaza asta.
Stiu ca traim intr-o lume plina de note, teste, evaluari, grafice, examene, comparatii, competitii, iar aceste lucruri nu inseamna ca sunt gresite, fiindca te pot ajuta sa intelegi daca asimilezi unele abilitati, te invata sa fii rabdator, determinat si sa stii sa gasesti solutii in orice imprejurare. Dar retine ca toate aceste note, teste, evaluari arata doar o mica parte din cine esti tu cu adevarat”, a scris mamica pe findingjoy.net.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

Citeste si: Cum sa-l ajuti sa-si gaseasca motivatia de a invata, dorinta de a afla?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here