Proiectul Erasmus+: ,,Educatia parentala si constientizarea comunitatii pentru a permite includerea sociala a adolescentilor expusi riscului de a deveni parinti”, derulat in Romania, a scos la iveala nevoia de dezvoltare a cunostintelor si abilitatilor de comunicare intre parinti si copii pe teme legate de educatia sexuala si educatia prenatala, indiferent de tara de provenienta a respondentilor.
Citeste si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parintilor: Este nevoie de educatie sexuala in scoli
Parenting Education and Awareness of Community to Enable Social Inclusion of Teens Exposed to the risk of becoming parents (PEACE SITE) din cadrul Programului – Strategic Partnership Project a fost derulat in perioada septembrie 2017 – august 2019 de catre un consortiu constituit din 7 parteneri coordonat de Asociatia de Educatie prenatala din Romania, careia i s-au alaturat Universitatea pentru Straini din Perugia, 4 asociatii omoloage din Grecia, Cipru, Belgia si Letonia, precum si un al 2-lea partener roman – Fundatia Romtens.
In cadrul proiectului a fost realizat un studiu comparativ cu 398 de respondenti parinti din tarile partenere. Scopul studiului a fost identificarea nevoilor resimtite de membrii familiilor implicate privind comunicarea cu copiii pe temele educatiei sexuale si educatiei prenatale. Studiul poate fi consultat la link-ul de aici.
Respondentii studiului au fost in special femei, cu varste intre 36- 50 de ani, cu nivel ridicat de educatie, aflate la prima casatorie, cu unu sau doi copii in intretinere. Una din concluziile cercetarii a fost aceea ca ,,se remarca o nevoie de dezvoltare a cunostintelor si abilitatilor de comunicare intre parinti si copii pe teme legate de educatia sexuala si educatia prenatala, indiferent de tara de provenienta a respondentilor. Totusi, exista diferente in ceea ce priveste nevoile specifice si metodele preferate de respondenti pentru formarea abilitatilor si dezvoltarea cunoasterii pe aceste teme. Consideram ca acest studiu ofera informatii importante despre educatia parentala din tarile incluse in analize, in special din Romania si recomandam aprofundarea rezultatelor acestui studiu prin analize si cercetari similare. De asemenea, recomandam organizarea de cursuri de educatie sexuala si educatia prenatala care sa tina cont de nevoile si asteptarile respondentilor, asa cum au fost ele mentionate in cadrul acestui studiu”, arata Asociatia de Educatie Prenatala din Romania.
Citeste si Veneris lanseaza campania de educatie sexuala #TabooFighter
In urma rezultatelor studiului, in cadrul proiectului au fost realizate urmatoarele produse:
– Platforma OMAEDU: www.omaedu.ro care gazuieste:
– 9 module e-learning adresate parintilor, dar si profesorilor, fiind deopotriva deschise accesului copiilor si adolescentilor, cu scopul imbunatatirii relatiei de comunicare, facilitarii respectarii drepturilor si protectiei copiilor, dezvoltarii respectului de sine etc. Participantii adulti (absolventi ai unei universitati) care au finalizat cele 9 module de e-learning si au promovat evaluarea finala vor putea obtine un certificat de la Universitatea pentru straini din Perugia cu 3 credite universitare (CFU, ECTS).
– 4 materiale doodle animate adresate parintilor si copiilor,vizand 4 categorii de varsta: ”Am grija de corpul meu” (2-4 ani), ”Fiecare copil este o fiinta unica ” (5-8 ani”, ”Energia sexuala este asemenea curentului electric”(9-12 ani), ”Alegerile de fiecare zi iti modeleaza viitorul”(13 -18 ani)
– O aplicatie pentru android, CHECK PACCS, care poate fi descarcata gratuit de pe Google play, cu 2 componente:
– mesaje saptamanale primite de abonati pentru imbunatatirea relatiei de comunicare parinti-copii
– un jurnal alcatuit din 8 liste de verificare a calitatii relatiei de comunicare parinti-copii pentru diferite categorii de varsta
Toate produsele proiectului PEACE SITE pot fi accesate gratuit printr-un simplu click si log-in la www.omaedu.ro ! Toate materialele sunt prezentate pe platforma in 3 limbi: engleza, romana si franceza!
Citeste si Care sunt urmarile unei sarcini in perioada adolescentei?