Draga scoala, copilul are nevoie de pauze!

Am fost si eu copil, si-mi amintesc foarte bine perioada scolii. Si stii ce-mi mai amintesc? Cat de bine ma simteam, atunci ieseam afara in pauza.

Si matematica nu mai parea chiar atat de dificila.

Si profesorul de fizica nu mai era chiar atat de exigent.

Si puteam fi “salvati de clopotel”.

Si avea timp colegul de banca sa-si copieze de la mine tema pentru acasa.

Si viceversa era valabila. Dar sa trecem peste detalii.

Vezi si Hai la scoala/gradinita!

Si aveam timp sa vorbim despre toate.

Sa alergam, sa radem si sa ne imprietenim.

Sa ne indragostim, des-indragostim si ras-indragostim.

Si despre asta, alta data.

Ideea e ca aveam timp sa ne simtim liberi.

Aveam timp sa fim copii.

Chiar atunci, acolo, la scoala.

Citeste si: Oana Moraru: ,,Suntem corigenti la a da copiilor libertatea de joc in aer liber”

Studiile au demonstrat, de atatea ori, ca pauzele la scoala sunt importante! Pauzele aduc numeroase beneficii, atat in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, cat si sociala, emotionala, si intelectuala.

Draga scoala, iata principalele motive de ce pauzele trebuie luate in serios!

Rae Pica, autoare a 18 carti pentru parinti si copii enumera in “Pathways to family wellness”(„Caile catre bunastarea familiei”) beneficiile pauzelor la scoala:

  1. Toata lumea beneficiaza de pe urma pauzelor. Si copiii si profesorii. Copiii vor avea rezultate mai bune la invatatura, iar profesorii vor fi mai eficienti atunci cand le vor preda copiilor.
  2. Te concentrezi mai usor… dupa pauza. Aceasta este concluzia studiului facut de Dr. Olga Jarett si colegii sai in cadrul Departamentului de Educatie Timpurie, de la Universitatea din Georgia.
  3. Lumina naturala creste imunitatea si imbunatateste sanatatea generala a copilului.
  4. Pauzele dese reduc stresul. Copiii ar trebui sa fie incurajati sa iasa afara in timpul recreatiilor. Si sa se joace. Sa alerge. Sa faca o pauza de la atatea “asteptari” venite din partea parintilor, din partea profesorilor. Sa aiba oportunitatea de a prelua controlul asupra propriei vieti! In special in cazul copiilor etichetati drept “hiperactivi”, alergatul pe afara ii poate ajuta sa-si „consume” energia.
  5. Recreatia il ajuta pe copil sa socializeze. Sa aiba parte de acea comunicare reala. Nu, nu pe retele de socializare, nu pe telefon. Asa, fata in fata.
  6. Pauzele ajuta la mentinerea sanatatii fizice. Studiile arata ca acei copii care sunt activi din punct de vedere fizic la scoala, vor fi activi si dupa scoala.
  7. Rezultate academice mai bune. Atunci cand un copil face miscare, creierul primeste mai mult oxigen. Si stiai ca oxigenul este “mancarea” preferata a creierului, nu-i asa? Copiii care fac pauze dese invata mai bine. Copiii care fac miscare au rezultate academice mai bune.

In concluzie?

Draga scoala, copilul are nevoie de pauze!

Citeste si: Observi cum copilul tau nu mai are timp sa fie copil?

Autor: Inga Stoian

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here