In luna iunie, elevii din clasele VII – VIII si XI -XII pot face evaluari vocationale gratuite. In cadrul campaniei „Eu ce fac mai departe?” derulata de depreHUB #teens, 500 de tineri din Romania isi vor afla profilul psihologic si vocational. Pentru a beneficia de evaluare gratuita, tinerii sau ONG-urile care dezvolta proiecte cu adolescenti trebuie sa acceseze www.adolescenti.deprehub.ro/Eu-ce-fac-mai-departe/ pentru a se inscrie in program.
Asociatia HAPPY MINDS continua si anul acesta programul „Educatie pentru viata” si organizeaza in perioada 24 mai – 31 iunie 2021 campania nationala de evaluari vocationale „EU ce fac mai departe”. Campania vizeaza o mai buna compatibilitate pentru integrarea tinerilor in meseriile zilelor noastre si va asigura 500 de evaluari gratuite pentru elevii din clasele VII – VIII si XI -XII.
Noutatea programului consta in faptul ca anul acesta Asociatia Happy Minds va aloca un numar de 300 evaluari vocationale gratuite pentru trei ONG-uri care dezvolta proiecte cu adolescenti. Copii institutionalizati, tineri care provin din familii ori medii defavorizate si care altfel nu ar fi avut acces la un proces de evaluare vocationala vor putea fi integrati in program, beneficiind de suport pentru orientarea lor academica sau profesionala.
Alegerea meseriei sau facultatii, sursa de stres si anxietate pentru tinerii de azi
Campania „EU ce fac mai departe?” atrage atentia asupra unui subiect mai putin dezbatut, incompatibilitatea dintre aptitudinile si profilul academic sau profesional pe care tinerii de azi aleg sa il urmeze, determinata in buna parte si de nivelul scazut de autocunoastere.
Conform ultimelor cercetari facute la nivelul tarii, 1 din 3 studenti nu termina studiile universitare la care se inscrie. Unul dintre motivele principale este incompatibilitatea cu domeniul ales, caci o parte dintre cei care abandoneaza cursurile se reinscriu anul urmator la o alta specializare.
In lipsa unei bune cunoasteri de sine, tinerii sunt mai predispusi la a face alegeri gresite referitoare la facultatea ori meseria pe care vor sa o urmeze. Stresul si presiunea resimtite in astfel de situatii, deseori percepute ca esec, ajung sa le provoace anxietate, depresii si chiar patologii mai grave:
„De la lansarea proiectului depreHUB #teens si pana in prezent, am asistat terapeutic foarte multi tineri cu anxietate sociala sau de succes si, de cele mai multe ori, la baza se afla o cunoastere insuficienta a resurselor personale, atat din perspectiva aptitudinilor, cat si din lipsa increderii ca au posibilitatea de a face propriile alegeri si de a-si asuma consecintele. Deseori am intalnit tineri care in urma unui esec scolar neasumat au ajuns sa faca depresii, sa abandoneze scoala, sa isi creeze o trauma de esec semnificativ si astfel sa piarda cativa ani din tineretea lor. Prin campania „EU ce fac mai departe?” Asociatia Happy Minds continua demersurile de preventie a anxietatii si depresiei in randul adolescentilor, precum si de constientizare si informare pentru o mai buna adaptare a competentelor tinerilor pentru viata si campul de munca. Astfel, chiar daca in urmatorii 10 ani vor exista meserii care se vor transforma in unele cu totul noi sau vor disparea in intregime, cunoasterea abilitatilor (ceea ce stiu sa fac cel mai bine), intereselor (ceea ce le place sa faca) si valorilor (ceea ce este important pentru ei) le va asigura o integrare mai usoara in profesiile care sa rspunda cat mai fidel profilului lor psihologic si vocational”, afirma Psiholog Yolanda Cretescu, presedintele Asociatiei Happy Minds.
Programul campaniei
Campania se va desfasura in trei etape:
Etapa 1: inscrierea elevilor si a ONG-urilor (perioada 24 – 31 mai 2021)
Etapa 2: selectia si anuntarea ONG-urilor castigatoare (perioada 1– 2 iunie 2021)
Etapa 3: aplicarea evaluarilor vocationale pentru ONG-urile castigatoare (perioada 7 – 30 iunie 2021)
Evaluarea vocationala se va realiza online si va consta intr-o serie de teste care masoara aptitudinile si abilitatile necesare practicarii cu succes a majoritatii profesiilor; interesele; structura de personalitate, echilibrul emotional si orientarea vocationala a elevului.
In urma evaluarii, fiecare elev va primi un raport cu tipul profilului psihologic si vocational propriu.
Campania “EU ce fac mai departe” face parte din programul de evaluare vocationala “Educatie pentru viata”, derulat de Asociatia Happy Minds in fiecare an, pe tot parcursul lunii iunie, cu scopul de a le oferi copiilor, din clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a si a XII-a, ghidajul si sprijinul necesare pentru viitorul parcurs educational si profesional.
Mai multe informatii despre campanie si inscriere se gasesc pe site-ul proiectului depreHUB #teens: www.adolescenti.deprehub.ro
…
Despre depreHUB #teens si HAPPY MINDS
depreHUB #teens este un proiect de prim – ajutor emotional pentru tineri, lansat de Asociatia Happy Minds cu scopul de a preveni dezechilibrele emotionale la adolescenti si degenerarea acestora in probleme de anxietate ori depresie. Proiectul se adreseaza adolescentilor cu varste cuprinse intre 13 si 21 de ani si cuprinde #teenline-ul 0374.461.461, o linie de ajutor psiho-emotional gratuit, deschis 24/7, pentru tinerii aflati in suferinta.
HAPPY MINDS este o asociatie infiintata in anul 2014, care promoveaza sanatatea mintala prin servicii si instrumente de urgenta si sprijin psihosocial, la nivel national, 24/7, si campanii de informare, preventie, evaluare si interventie. Printre proiectele dezvoltate de Asociatia Happy Minds se numara: depreHUB (primul hub antidepresie din Romania), “Caravana Happy Minds” (proiect social de integrare a copiilor cu parinti plecati in strainatate), “Educatie prin egalitate” (proiect pentru dezvoltarea eficienta a copilului in raport cu scoala si mediul familial).