Corelatie puternica intre studiile parintilor si notele obtinute de copiii acestora la Evaluarea Nationala

Registrul Educational Alternativ (REAL, www.estereal.ro) a devenit platforma cu una dintre cele mai vaste colectii de date despre liceele romanesti. In urma analizarii datelor obiective de la institutii publice, vizand peste 1400 de licee, s-a constatat ca exista o corelatie puternica (70%) intre studiile parintilor si notele obtinute de copiii acestora la Evaluarea Nationala.

Citeste si Sunt importante notele pentru copii?

Anul trecut, platforma a colectat date subiective de la aproape 3000 de respondenti despre liceele din Bucuresti. Folosind aceste date, platforma a analizat liceele bucurestene din 5 perspective: Oportunitati, Comunitate, Organizare, Personal si Resurse. Anul acesta, platforma a colectat date obiective despre toate liceele romanesti, provenind de la institutii publice precum ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) si Ministerul Educatiei Nationale, prin SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania). Din analiza datelor obiective site-ul ofera informatii esentiale, usor de inteles si de accesat, pentru elevi, tutori, profesori, institutii, cercetatori si chiar pentru factori decizionali.

In urma analizarii datelor obiective de la institutii publice, vizand peste 1400 de licee, s-au constatat urmatoarele tendinte:

  • la nivel national, sunt aproape 26 elevi pe clasa la filiera teoretica, valorile mici regasindu-se in judetele Giurgiu, Covasna si Tulcea, iar la polul opus fiind judete precum Arges, Calarasi si Buzau;
  • la nivel national, de-a lungul unui an scolar, exista circa 40 de milioane de absente totale (motivate si nemotivate), astfel revenind, in medie, circa 25 de absente semestriale (motivate si nemotivate) fiecarui elev;
  • judetele unde se inregistreaza valori mai mari ale abandonului liceal sunt Hunedoara, Vrancea si Tulcea, iar judetele cu valori mai mici sunt Cluj, Bihor si Salaj;
  • media de vechime a cladirilor liceelor este de 53 de ani, cu maxima in judetele Arad si Timis (aproximativ 70 de ani), iar minima in Tulcea (aproximativ 40 de ani); ca termen de comparatie, media de vechime a cladirilor din Romania este de circa 35 de ani (sursa: INS/IRSOP);
  • exista o corelatie puternica (70%) intre studiile parintilor si notele obtinute de copiii acestora la Evaluarea Nationala.

Datele subiective colectate in Bucuresti si datele obiective colectate de la institutii publice fac REAL una dintre platformele cu cele mai extinse baze de date despre licee din Romania. De la 1 ianuarie 2020, platforma va colecta si date subiective de la elevi, tutori si profesori din toate liceele romanesti.

Registrul Educational Alternativ (REAL, www.estereal.ro) este platforma cu una dintre cele mai vaste colectii de date despre invatamantul romanesc. Alegerea liceului fiind foarte importanta, consideram ca ultima medie de intrare la liceu (singura informatie disponibila) este insuficienta pentru a face o alegere informata. De aceea, am creat platforma www.estereal.ro, unde sunt agregate date despre peste 1400 de licee, facilitand astfel accesul la informatie. Elevii de clasa a 8-a pot vizualiza date cu privire la dotari, comunitate si alti peste 200 de parametri, precum procentul profesorilor cu doctorat, numarul locurilor de camin per liceu, gradul educatiei tutorilor sau notele elevilor de la clasa. Datele colectate sunt de doua tipuri: subiective, colectate de la liceeni despre institutiile unde invata, si obiective, preluate de la institutii publice. Platforma reuseste sa transmita mesajul in licee prin intermediul unui sistem de ambasadori, elevi voluntari care ne ajuta sa interactionam si sa comunicam atat pe social media, cat si prin materiale fizice.

Citeste si Numarul „excesiv de mare” de note modificate dupa contestatii, un semnal de alarma

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here