Ce faci atunci cand copilului tau nu ii place scoala

copil adolescent scoala

Daca copilului tau nu-i place scoala, cel mai probabil nu este vina lui ori a invatatoarei, ci doar o dovada ca, din fericire, creierul sau functioneaza cum trebuie. Un creier sanatos isi protejeaza „proprietarul” prin perceperea amenintarilor, iar scoala poate capata un rol negativ prin prisma faptului ca este un mediu stresant, plin de provocari, este de parere Judy Willis, neurolog si invatator de gimnaziu.

In cele mai multe cazuri, raspunsul la intrebarea „De ce nu iti place la scoala?” este plictiseala. Ce constituie, insa, plictiseala? Uneori, copiii isi motiveaza raspunsul prin faptul ca materialele predate nu sunt interesante, alteori spunand ca cele predate nu au nicio relavanta pentru ei si interesele lor.

Pe de alta parte, Barbara Markway, doctor psiholog cu 20 de ani experienta, este de parere ca respingerea scolii poate avea alta radacina – nu plictiseala, ci anxietatea. Aceasta respingere, spune experta, se manifesta insa in doua feluri. Exista copii care refuza sa mearga sau sa stea la scoala din cauza ca nu se simt bine in acest mediu, de obicei din cauza anxietatii, dar exista si situatii in care copiii sunt sfidatori si sireti, mintindu-si parintii ca ajung la cursuri. In majoritatea cazurilor, copiii care refuza sa mearga sau sa stea la scoala, manifestandu-si aceasta neplacere in fata parintilor, sunt copii ascultatori, bine-crescuti. Sunt, de asemenea, si receptivi. Astfel, cu rabdare si implicare, atitudinea copiilor vizavi de scoala se poate schimba. Iata ce poti face, ca parinte, pentru a-i schimba copilului tau viziunea despre scoala:

1. Mai intai de toate, verifica daca refuzul copilului tau de a merge la scoala este cauzat de niste probleme de sanatate. Daca copilul tau aduce in discutie simptome fizice, dureri, stari de disconfort, mergi la medic. Desi de cele mai multe ori copilul este sanatos, iar simptomele fizice sunt doar un motiv inventat pentru a ocoli scoala, este mai bine sa nu pleci de la aceasta presupunere. Exista totusi sanse sa te inseli.

2. Discuta cu copilul tau. Incearca sa afli ce il deranjeaza, dar explica-i, totodata, ca va trebui sa mearga totusi la cursuri. Tine minte insa ca nu toti copiii pot marturisi cu usurinta ce anume ii deranjeaza. Nu forta aceasta discutie daca vezi ca ezita sa iti vorbeasca deschis. Cel mai important este sa ii transmiti copilului un mesaj, si anume ca tu crezi in el, crezi ca va depasi aceasta problema, si, mai mult decat atat, ii vei fi alaturi si il vei ajuta.

3. Nu ii tine teorii. Evita sa pornesti discutii lungi ori dezbateri despre cat de important este sa mearga la scoala. Aceasta atitudine ar putea inrautati situatia.

4. Joaca-te de-a detectivul. Cauta sabloane comportamentale. Se intampla des ca pustiul tau sa se trezeasca cu dureri de stomac ori de cap in zilele scolare? Se plange de aceste simptome cand este ocupat cu teme? Simptomele apar si in weekenduri la fel de frecvent? Investigheaza cu tact, fara sa iti pui copilul in defensiva, si cauta indicii cu privire la refuzul sau de a merge la scoala.

5. Organizeaza o intalnire cu profesorii. Si tu si partenerul tau ar trebui sa provocati profesorii cu care copilul interactioneaza cel mai des (n.r. dirigintele) la o discutie. Comunica deschis cu acestia si incercati sa aflati impreuna ce anume il nemultumeste.

6. Fii deschis. Nu presupune din start ca profesorii sunt de vina pentru refuzul copilului de a merge la scoala. De asemenea, profesorii nu ar trebui sa presupuna ca voi, parintii, sunteti vinovati. Atunci cand suntem stresati, avem tendinta de a arata cu degetul si de a gasi un tap ispasitor, insa aceasta atitudine nu va rezolva problema, ci din contra, ne va indeparta de adevar si de solutie.

7. Nu te arata multumit ori impacat cu ideea ca nu se va duce la scoala. Explica-i copilului ca, daca este intr-adevar bolnav, va trebui sa mearga la doctor, sa stea in pat, sa se odihneasca, nu sa se uite la televizor, sa se joace si asa mai departe. Fixeaza reguli in ceea ce priveste accesul la televizor si la jocuri video. Ti se poate parea crud, insa incearca sa nu ii oferi copilului foarte multa atentie si empatie – nu vrei sa faci statul acasa atractiv.

8. Simuleaza un mediu scolar. Daca totusi copilul tau ramane acasa fara sa fie bolnav, pune-l la treaba. Da-i sa citeasca, sa studieze, si roaga-l sa faca acest lucru stand la birou, nu in pat.

Desi poate fi greu si pentru tine sa iti vezi copilul suparat si stresat cand vine vorba de scoala, incearca sa ramai calm, incurajator si, nu in ultimul rand, ferm. „Copilul tau trebuie sa mearga la scoala si trebuie sa inteleaga acest lucru. Acesta este locul in care se va maturiza nu doar intelectual, ci si social si emotional”, a declarat Barbara Markway, potrivit publicatiei americane „Psychology Today”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here