1 octombrie-Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului de sân

Photo by Anna Tarazevich from Pexels

Știai că, la nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, potrivit Globocan, fiind a 5-a cauză de deces în rândul femeilor? Aproximativ 1 din 3 femei diagnosticate cu cancer, are o formă de cancer de sân.

Astăzi, 1 octombrie, este Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului de sân, iar scopul acesteia este de a crește gradul de conştientizare cu privire la această boală, de a atrage atenția asupra prevenţiei şi a programelor de screening la timp, care pot salva vieţi. Medicii spun că, descoperită la timp, în fază incipientă, această boală poate fi tratată.
Statisticile arată că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viaţa lor, un nodul mamar. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Dar nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor/ecografiilor de sân, potrivit agerpres.ro.

Din ce în ce mai multe cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România, dar problema este că femeile ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii.

Factorii de risc în cancerul de sân:

  • Sexul: Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta cancer de sân.
  • Vârsta înaintată: Riscul apariției cancerului la sân crește odată cu vârsta.
  • Istoricul personal: Dacă ai mai avut in istoricul personal afecțiuni ale sânilor care nu sunt cancer, dar care pot duce la apariția acestuia, printre care hiperplazia atipica sau carcinomul lobular in situ. Daca ai mai avut in istoricul personal cancer la unul dintre sâni, exista țanse sa dezvolti cancerul la celălalt sân.
  • Istoricul familial: Crește riscul dacă mama, sora sau fiica a fost diagnosticata cu cancer la san, de obicei la o vârsta fragedă. Insă, majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la sân nu au prezentat in istoricul medical familial această afecțiune.
  • Gene moștenite: Anumite mutații genetice care cresc șansele de apariție a cancerului la sân pot trece de la părinte la copil. Cele mai cunoscute mutații genetice se referă la BRCA1 și BRCA2. Aceste mutații genetice pot crește riscul de apariție a formelor de cancer, însă nu le fac inevitabile.
  • Expunerea la radiații în zona pieptului în copilărie ori la vârsta adultă tânără,
  • Începerea mentruației la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani,
  • Conceperea primului copil la o vârstă înaintată (după 30 de ani),
  • Femeile care nu au fost niciodata însărcinate au un risc mai mare sa dezvolte cancer la sân comparativ cu mamele care au unul sau mai mulți copii.
  • Alți factori: obezitatea, fumatul, consumul excesiv de grăsimi etc.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân, la 13 octombrie 2015, iar Legea 273/2015 privind declararea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

 

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here