Țipi la copil, îl ameninți, îi oferi mită, îl pedepsești? Iată de ce n-ar trebui!

Foto: CoffeMom.com

Dragilor, să crești și să educi un copil este frumos, dar nu este prea ușor. În ciuda celor mai bune intenții (și cu toată răbdarea de care putem da dovadă), o să apara momente în care copilul nu o sa dorească să aibă comportamentul pe care noi îl așteptăm. Și atunci, este posibil să ajungem și noi la capătul răbdării și să picăm în capcanele unor comportamente pe care nu ni le dorim. Țipi la copil, îl ameninți, îi oferi mită, îl pedepsești? Iată de ce n-ar trebui!

Pentru început, este esential să întelegi ce are nevoie copilul, adică satisfacerea nevoilor de bază (când e flămând, obosit, are nevoie de atenție etc) și să știe/simtă că este auzit și înteles. Hehe, să știi că de aceste lucruri și adulții au nevoie!

În al doilea rând, trebuie să înțelegi că prin ridicat voce, amenințat, pedepsit, oferit mită, chiar nu schimbi comportamentele nedorite la copil. Da, se pot ”îmbunătăți” pe moment, dar pe termen lung se pot chiar înrăutăți. Și chiar am observat următorul lucru: cu cât foloseam metodele enumerate mai sus, cu atât copilul nu ne asculta, făcea fix invers, creșteau astfel și frustrările noastre.

Și atunci am zis că sigur trebuie să fie o cale mai bună. Și chiar există, doar că ar trebui folosite alte metode!

Știai că atunci când țipi la copil îl ameninți, îl condiționezi, îi oferi mită îl faci să urmeze comportamentul pe care-l dorești doar de frica ta? El nu învață deloc astfel cum să te asculte, cum să te respecte, cum să aibă încredere în felul în care îl ghidezi tu.

”Amenințările aduc deconectare și subminează legătura dintre părinte și copil”  scrie Pam Leo, autorul cărții ”Connection Parenting” (”Parenting prin conectare”).

Dacă metodele pe care le folosești pentru a-l determina pe copil să coopereze sunt mita și amenințările, atunci rezultatul comportamentului lui știi care va fi? Conformarea. Obediența. Iar pe termen lung știi ce înseamnă? Eliminarea stimei de sine, încrederii în propriile forte și abilități.

Țipatul la copil, amenințările, pedepsele, condiționările deteriorează relația dintre părinte și copil, aduce resentiente, proteste dese, generează conflicte. Și chiar nu cred că îți dorești să crești un copil cu care ești mereu în certuri, care știe de frica ta și care poate, în timp, va ajunge să aibă sentimente puternice de a te respinge din viața lui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here