Ora magica: de ce este important ca bebelusul si mama sa petreaca timp impreuna, imediat dupa nastere?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca bebelusul sa fie tinut la pieptul mamei cel putin prima ora de la nastere, de aceea aceasta este numita “ora magica”. Afla aici de ce este important sa respectam acest timp si care sunt beneficiile atat pentru bebelus, cat si pentru mama.

Citeste si: Astazi se deschide Baby Boom Show Virtual, cel mai mare targ online pentru copii si viitoare mamici

Inca este puternic inradacinata ideea ca nasterea este un proces dificil care trebuie sa fie doar in prezenta cadrelor medicale si neaparat intr-un spital. Pe cat de firesc este acest proces, pe atat de imprevizibil poate sa fie.

dr Petru Haiduc, medic primar obstetrica-ginecologie Medlife, Director Medical Life Memorial Hospital

Si daca la inceputul secolului trecut mortalitatea la nastere, atat in randul bebelusilor, cat si in randul mamelor era mult prea mare, acesta a scazut considerabil gratie medicalizarii, iar “principalele elemente care au scazut spectaculos complicatiile obstetricale sunt: antisepticele (antibioticele), anestezia, ecografia, profilaxia antitrombotica, operatia cezariana” a explicat dr Petru Haiduc, medic primar obstetrica-ginecologie Medlife, Director Medical Life Memorial Hospital, la cursul despre “Ora magica” din cadrul Targului Baby Boom Virtual:.

Dar odata crescuta siguranta actului medical, urmatorul pas consta in cresterea calitatii experientei nasterii. Iar in acest sens, trebuie respectata, pe cat posibil, acea “ora magica”, in care nou-nascutul se poate conecta cu mama lui.

Principalele beneficii pe care le are Ora Magica atat asupra nou-nascutului, cat si asupra mamei:

  • “Autoatasarea la san,
  • Nivel crescut de oxitocina, atat la mama, cat si la nou-nascut (declansarea mai rapida a alaptarii, eliminarea mai usoara a placentei, prevenirea pierderilor mari de sange),
  • Durata mai mare de alaptare,
  • Reglarea tensiunii arteriale a mamei,
  • Scade nivelul de stres atat matern, cat si al nou-nascutului (atat pe termen scurt, cat si lung),
  • Creste atasamentul matern fata de nou-nascut (fenomenul de imprinting, prima persona vazuta!)” a explicat dr Petru Haiduc, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here