Mameloanele de silicon – o salvare pentru proaspetele mamici

Sursa foto: Icaro Mendes, Pexels

Mameloanele de silicon pot fi salvarea atunci cand vorbim despre mameloane crapate, sangerande sau ombilicate create in timpul alaptarii. La inceputul alaptarii, multe mamici se confrunta cu rani si dureri ale mameloanelor.

Inclusiv eu m-am numarat printre ele. Desi atasarea lui Vladimir la san a fost fara mari probleme, am capatat rani pe mameloane. Erau destul de dureroase si momentul minunat al alaptarii devenea un chin. Am fost vizitata de un consultant in alaptare in maternitate, care mi-a propus mameloane de silicon. Au fost o revelatie pentru mine, m-au ajutat enorm. Mi-au lasat timp ca ranile sa se vindece.

Ce sunt mameloanele de silicon?

Mameloanele de silicon sunt sunt niste scuturi artificiale pentru mameloanele care se pun peste mamelonul și areola mamei. In zilele noastre acestea sunt facute din silicon si pot avea diferite diametre si marimi. Acestea au rol de protectie si de evidentiere a sfarcului.

Sunt fabricate din materiale moi, fine si subtiri pentru o aderenta buna la san. In general, sunt proiectate anatomic, astfel incat sa se muleze perfect pe mamelonul mamei. Arata ca niste tetine de biberon, cu varfuri rotunjite si perforate pentru ca laptele sa poata fi „transferat” in gurita copilului.

Atentie: Mameloanele de silicon vin pe marimi. Asigurati-va cand le achizitionati ca aveti marimea potrivita!

Cand le folosim?

Protectiile de silicon trebuie folosite doar daca este cu adevarat nevoie. Daca bebe e atasat corect si nu ai rani pe mameloane, nu exista motiv pentru care ar trebui sa le folosesti.

Mamei trebuie sa i se arate cum sa fixeze protectia de mamelon si cum sa ataseze copilul la san în mod corect. In maternitate, cand am fost vizitata de consultantul in alaptare, mi-a aratat cum sa le folosesc.

Unele mame nu au mameloanele formate sau suficient de elastice pentru ca bebe sa suga in voie. Daca bebelusului ii este dificil sa gaseasca mamelonul si sa se ataseze la san, mama ar putea sa foloseasca o perioada mameloanele de silicon. Cu timpul, mameloanele mamei vor deveni mai flexibile si bebe va reusi sa se ataseze corect, asa ca nu vei mai avea nevoie de protectie pentru sfarcuri.

Sfaturi utile

Mameloanele de silicon trebuie curatate cu apa si sapun dupa fiecare utilizare, si o data pe zi sterilizate.

Folosirea corecta a mameloanelor de silicon este foarte importanta; ai grija sa le montezi asa cum trebuie si sa-l pozitionezi corect pe bebe la san. Gurita copilului ar trebui sa atinga sanul mamei si nu sa prinda doar capatul tuguiat al mamelonului de silicon.

Este de preferat ca folosirea mameloanelor sa fie de scurta durata. Folosirea indelungata face ca bebelusul sa devina dependent de protectiile de silicon si implicit renuntarea la ele mai dificila, scrie medela.us.

Noi am folosit mameloanele de silicon cateva zile, pana cand au trecut ranile de pe sani.

Cum am procedat ca Vladimir sa renunte la ele: in timp ce il alaptam cu protectia de silicon, l-am scos spre finalul mesei, sa il atasez de mamelon. Astfel, riscul sa refuze sanul fara mamelonul de silicon este mai mic, pentru ca nu ii este foarte foame. Am procedat asa de cateva ori si a acceptat sanul fara probleme.

Dragi mamici, nu uitati! Cei mai multi medici si consultanti in alaptare subliniaza faptul ca aceste mameloane de silicon pentru alaptare ar trebui folosite doar temporar – pana la remedierea situatiei care a impus folosirea lor. Scopul este acela de a reveni la alaptarea normala, in cel mai scurt timp posibil!

Autor: Cristina Marin

Poti citi mai multe pe: www.mamaluivladimir.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here