Bu-bu, bi-bi, ti-ti, ba-ba… si tot asa! Probabil este “limba bebeluseasca”. O folosesti si tu cu bebelusul tau? Foarte bine! Pentru ca un studiu recent arata ca bebelusilor chiar le place sa li se vorbeasca “pe limba lor”, indiferent ca fac parte dintr-o familie monolingva sau bilingva.
Citeste si: Ganguritul ii incurajeaza pe bebelusi sa invete sa vorbeasca mai repede
Studiul a aratat ca bebelusii prefera sa li se vorbeasca astfel: mai pitigaiat, usor exagerat, folosind tot felul de ritmuri si tonalitati melodice, cu rime, ritm, cu o tonalitate cat mai blanda si dulce.
Cercetatorii au aratat ca toti bebelusii participanti la studiu au fost mult mai atenti la “bebeluseasca”, decat la limba cu care erau obisnuiti sa auda acasa, chiar si in cazul micutilor din familii bilingve, scrie sciencedaily.com.
Potrivit aceluiasi studiu, in cazul bebelusilor cu varste intre 6-9 luni, mamele cu un nivel mai inalt de educatie au avut tendinta sa foloseasca mai mult “bebeluseasca” atunci cand incercau sa stabileasca o coneziune cu micutii lor, spre deosebire de mamele cu un nivel scazut de educatie.
De asemenea, unii parinti isi fac griji ca invatarea simultata a doua limbi ar putea insemna ca un copil nu va invata sa vorbeasca la timp, nu va invata corect sau va intampina o intarziere in dezvoltarea vorbirii, dar noul studiu a scos la iveala urmatorul lucru: bebelusii bilingvi care au fost monitorizati se dezvolta in acelasi ritm ca si cei care cresc in familii unde se vorbeste o singura limba. Ba mai mult, Megha Sundara, profesor de lingvistica si director la Laboratorul lingvistiv UCLA din SUA unde s-a facut cercetarea respective chiar a incurajat invatarea timpurie a unei limbi straine, sustinand ca bilingvismul este “win-win” (castig-castig).
Studiul s-a desfasurat in cadrul a 17 laboratoare de lingvistica, de pe 4 continente, au fost monitorizati 333 bebelusi bilingvi si 384 bebelusi monolingvi, cu varste intre 6-9 luni si 12-15 luni.
Citeste si: Primele cuvinte rostite de copil