Dupa nasterea copilului, circulatia la nivelul cordonului obilical este intrerupta cu ajutorul unei clame, apoi cordonul se ligatureaza la 3 cm de corp. Dupa aproximativ 7-10 zile, bontul ombilical se deshidrateaza si se detaseaza. Este esential ca bontul ombilical sa fie mentinut mereu curat si uscat.
Iata cum sa ingrijesti corect buricul nou-nascutului:
Scutecul nou-nascutului se impatureste sub buric, astfel incat bontul sa fie expus la aer si sa nu intre in contact cu urina. Cand cade bontul, se pot observa unele picaturi de sange pe scutec, ceea ce este firesc.
Evita efectuarea unei bai generale inainte de caderea bontului ombilical. Daca este cald, copilul poate fi lasat doar in scutec si intr-un tricou larg, astfel incat bontul ombilical sa fie expus la aer pentru a grabi procesul de vindecare. Nu incerca niciodata sa rupi cordonul, chiar daca atarna doar de un fir.
Bontul ombilical are nevoie de o igiena riguroasa pentru ca exista risc de infectii. De aceea toaleta zilnica presupune si comprese sterile cu alcool medicinal, cu pudre antiseptice, de 2-3 ori pe zi. Este esential sa te speli foarte bine pe maini inainte sa stergi zona. Se picura solutie la nivelul bontului si se sterge cu o compresa sterila uscata.
De asemenea, este important de spus ca bontul ombilical trebuie mentinut in permanenta uscat.
Daca apar zone inflamatorii, secretii purulente, un miros neplacut, iar bebelusul este agitat cand atingi acea zona, trebuie sa te adresezi urgent medicului.
Citeste si: Baita bebelusului: pas cu pas