7 curiozitati despre mancarea nesanatoasa. Tu le stii?

Nu te-ai intrebat de ce atunci cand incepi sa consumi mancare de tipul fast- sau junk-food, sau iei o gustare (de fapt, rontai ca un iepuras) niste chipsuri, saratele, crantanele, biscuitei, covrigei etc, parca nu te poti mai opri pana nu vezi bolul, farfuria sau ambalajul gol?

Explicatia este simpla: acestea sunt facute astfel incat sa te faca sa nu te opresti prea usor, sa cauti sa-ti satisfaci pofta si neaparat, sa revii si alta data cu aceasta pofta.

Companiile alimentare care iti “pregatesc” toate aceste “minunatii” nesanatoase stiu cum sa faca, ce ingrediente sa adauge, asa incat aceste produse sa aiba astfel de efecte asupra ta (pe scurt: este stimulata dopamina, un neurotransmitator  care te face sa simti placere. Ii oferi creierului un fel de “recompensa”).

Iata 7 curiozitati despre mancarea nesanatoasa. Tu le stii?

Mancarea de tipul fast-food/junk-food creeaza dependenta la fel ca drogurile

Consumul des de mancare de tipul junk-food influenteaza activitatea creierului intr-un mod similar ca si in cazul drogurilor, precum heroina si cocaina, scrie Dr Riccardo di Cuffa. In plus, un studiu recent facut pe soareci a aratat ca o dieta cu mult prea multe calorii si grasimi ii determina pe acestia sa manance si mai mult.

Mancarea nesanatoasa din timpul sarcinii influenteaza preferintele alimentare ale viitorului copil

Daca femeia va manca in timpul sarcinii mancaruri bogate in grasimi saturate, prea multi carbohidrati si zahar, astfel si fatul din burtica va fi expus la o mancare nesanatoasa, iar ulterior va avea aceleasi preferinte alimentare. De aceea recomandarea este sa-i oferi copilului un start sanatos chiar din timpul sarcinii.

Consumul frecvent de mancare nesanatoasa are acelasi impact asupra ficatului ca si hepatita.

O dieta mult prea bogata in grasimi si zahar poate fi toxica pentru ficat. De aceea, daca doresti sa-ti imbunatatesti sanatatea, opteaza pentru o dieta mai echilibrata sim ai sanatoasa.

Faina alba, precum si carbohidratii consumati in exces cresc riscul de a ajunge la obezitate, boli cardiovasculare, precum si diabet tip 2.

Opteaza pentru faina si cereale integrale, pentru ca acestea ajuta la mentinerea nivelului de zahar in sange, contin fibre si scad nivelul colesterolului “rau”. Alege orezul brun, painea si pastele integrale.

Și încă ceva…

Stiai ca o gogoasa iti acopera (ba chiar depaseste) necesarul de grasimi saturate intr-o zi. Si vorbind serios, cine mananca toata ziua doar o gogoasa?

Daca gatesti cu pasta si bulion de rosii cumparate de pe rafturile magazinelor, atunci sfatul specialistilor ar fi sa citesti foarte bine etichetele acestora. Vei fi surprins cat zahar poate sa contina un bulion de rosii!

Stiai ca esti mult mai tentat sa mananci ceva nesanatos atunci cand stai in fata ecranului (tv, computer, tableta, telefon)?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here