Stii ca exista diferente emotionale intre baieti si fete, inca de cand sunt bebelusi?

Cercetatorii au confirmat in numeroase studii ca exista diferente emotionale intre baieti si fete, inca de cand sunt bebelusi. Tu le stii? Hai sa le descoperim impreuna!

Pune un baietel si o fetita fata in fata si mai mult ca sigur vei observa ca fetita va fi in cautarea unui chip la care sa se uite, in vreme ce ochisorii baietelului vor fi atrasi de ceva in miscare. Aceasta ar fi doar una dintre diferentele dintre sexe, multe dintre acestea manifestandu-se chiar inainte ca micutii sa se fi nascut.

Incepand chiar cu momentul nasterii, cel mai adesea diferentele de natura fizica sunt pregnante intre baieti si fete. Astfel, fetele sunt mai micute decat baietii, mai exact lungimea si greutatea fetelor inregistreaza valori mai mici decat cele ale baietilor. Dar diferentele nu se opresc aici. „Sistemul osos al fetelor este mult mai matur, facandu-le mai rezistente la agresiunile externe de genul loviturilor sau cazaturilor”, a observat Kimberly Parker, expert in cadrul Centrului de sanatate a copiilor din Atlanta (SUA). Potrivit specialistului, baietii sunt mult mai vulnerabili din punctul de vedere al rezistentei fizice decat fetele in primul an de viata. Poate si din cauza faptului ca sunt mult mai activi fizic decat fetele pentru ca sunt mult mai agitati, au miscari haotice, necontrolate si le place sa loveasca.

Lori Harasem, mama a doi baieti si o fata, din Alberta, Canada, a observat diferente considerabile, notate de specialistii care si-au propus sa studieze aceste diferente intre sexe. Mamica a observat ca baietii ei au inceput sa mearga si sa se catere mult mai repede decat fata, in schimb, a fost nevoita sa apeleze la un specialist logoped pentru ca cei doi micuti au manifestat intarzieri de vorbire. Pe de alta parte, Lori Harasem a precizat ca fiica sa, in varsta de 18 luni, chiar daca nu a mers foarte repede si nici nu era atrasa de ideea de a se catara la fel ca si fratii ei, cand a fost evaluata de logoped, acesta a precizat ca evolueaza foarte bine din punctul de vedere al performantelor vorbirii.

Intr-un alt studiu al specialistilor americani, s-a evidentiat faptul ca baietii si fetele experimenteaza diferit simturile. Scanarile creierului la bebelusii baieti si fete au scos in evidenta peste 100 de diferente intre creierul unui baiat si cel al unei fete.

Adie Goldberg, coautor al cartilor „It’s a Boy!” si „It’s a Girl” spune ca barbatii si femeile demonstreaza diferente in privinta senzitivitatii la forme, sunete, mirosuri si atingere inca din primele zile de viata. Specialistul sustine ca, la atingere cel mai senzitiv baiat dintr-o maternitate este cu mult mai putin senzitiv decat cea mai putin senzitiva fetita.

De asemenea, bebelusele par mult mai capabile de a percepe diferentele de culoare si de textura decat baietii. Acesta pare a fi motivul pentru care fetele prefera de obicei jucarii cu textura, precum papusile cu hainute si par. Fetele pot, de asemenea, sa diferentieze chipurile si se pare ca prefera, altor activitati, sa examineze chipuri umane. Mai mult, cercetatorii au observat ca bebelusele, chiar din primele sase luni de viata, devin mult mai sociabile decat baietii si dispuse sa relationeze cu oamenii din jur, dar au si capacitatea de a recunoaste mai usor fetele familiare. Se pare ca fiecare sex are punctele sale tari si punctele sale slabe. Baietii par mult mai abili in a identifica locurile, directia si viteza cu care se misca lucrurile in jurullor. De aceea baietii ar prefera acele jucarii care se misca, cum sunt trenurile, camioanele, masinile sau avioanele. In jurul varstei de doi ani, baietii sunt capabili sa vada la distante mai mari decat fetele, dar nu inregistreaza aceeasi performanta in privinta capacitatii lor de a distinge detaliile. Una peste alta , baietii prefera miscarea mecanica celei umane si au capacitatea de a o intelege mai repede decat fetele. Oamenii de stiinta au concluzionat practic ca exista diferente de „constructie” a creierului intre baieti si fete. Ca rezultat, baietii si fetele proceseaza diferit informatiile, le percep diferit si, in final, raspund diferit la acestea. Aceste diferente temperamentale influenteaza alegerea jucariilor, miscarea si stilul de joaca.

Unele dintre diferentele fizice intre sexe implica, chiar starea de sanatate in general. Pediatrii americani au observat ca fetele sunt mai sanatoase decat baietii, la modul general, in copilarie. Mai mult, fetele care s-au nascut prematur par a se descurca mult mai bine si au o evolutie mai buna si mai rapida decat baietii nascuti prematur. Baietii sunt mai expusi riscului de a fi spitalizati in copilarie pentru bronsiolite sau astm.

Si stilul de viata si de alimentatie este diferit in functie de sexe. Studiile care au monitorizat familii ce aveau atat baieti cai si fete, si care au facut efortul de a-i trata la fel, au evidentiat ca existau diferente destul de mari intre acesti si copiii ca si comportamente, preferinte si obiceiuri. Baietii par a fi mai mancaciosi si mai activi decat fetele, manifestand in plus abilitatile sociale si emotionale diferite. Nu in ultimul rand, cercetatorii au demonstrat de-a lungul timpului diferentele dintre fete si baieti in abordarea procesului de invatare. Baietii folosesc un sistem de gandire deductiv sau „de sus in jos” si par a se indrepta de la principiile generale catre cele concrete, mai usor decat fetele, care merg mai usor de la concret la abstract si sunt mai apte sa dea exemple ale unui concept. In termeni de limbaj, fetele tind sa foloseasca mai mult limbajul uzual, de zi de zi, baietii preferand coduri, anagrame, jargon. Poti mai degraba sa-i atragi atentia unui baiat, adresandu-i-te cu „pune C35-ul in 642”, si va fi mult mai interesant decat daca i te adresezi cu „Te rog, strange lucrurile”.

Este deja un fapt demonstrat ca fetele sunt mai bune confidente, ascultatoare decat baietii. In conversatie, baietii au nevoie de dovezi clare ca sa sustina o afirmatie. Baietii au nevoie de spatiu personal mai mult decat fetele. Daca un baiat are nevoie de mai mult spatiu la o activitate, fetele pot privi acest lucru ca pe o nepolitete, lipsa de control. Baietii au mai multa nevoie de miscari largi decat fetele pentru a fi capabili sa controleze comportamentul impulsiv. Ce poate fi perceput ca „hiperactivitate” poate fi, de fapt, numai nevoia imediata de miscare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here