In pandemie nu mai mergem la dentist?

Sursa foto: Imagine de Johannes R. Meister MA de la Pixabay

Aveai o programare pentru un control periodic la dentist pe care ai amanat-o pentru ca ai sperat ca trece perioada de pandemie? Sau poate ai descoperit de curand ca ai o durere la o masea care nu-ti da pace? Observi ca si copilului i-a aparut o carie. In plus, parca te atentionase medicul dentist ca totusi copilul ar avea nevoie, in curand, de aparat dentar pentru o aliniere corecta a dintilor… Dar e pandemie! Ce faci, unde mergi, cat amani aceste vizite? Oare e bine sa tot amani? Iar pe termen lung ce efecte va avea asupra danturii intregii familii aceasta amanare? Daca intri si tu in categoria celor care considera ca in pandemie nu mai mergem la dentist, atunci afla ce spune dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog, competenta implantologie dentara.

In pandemie multe persoane nu mai merg la controale periodice la dentist sau chiar amana anumite inteventii, dar oare este o alegere corecta? Care ar fi efectele pe termen lung?

Dr. Stuparu Aurel, medic stomatolog

Trebuie sa intelegem ca pandemia este o perioada atipica cu care oamenii nu sunt obisnuiti si ca reactiile lor de cele mai multe ori sunt bazate pe teama. Doar ca teama nu rezolva problemele, ci doar le agraveaza.

Pentru a nu te confrunta cu nicio problema este de preferat sa gandesti preventiv, iar mersul la un control poate preveni aparitia unor urgente si a unor situatii complicate si costisitoare.

Care sunt tratamentele dentare care chiar nu suporta amanare, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor?

Sursa foto: CMI Stuparu

Intervetiile ce nu pot suporta o amanare sunt cele legate de durere, precum:

  • Carii complicate
  • Pericoronarite
  • Pulpite acute si abcese, atat in cazul adultilor, cat si a copiilor.

Ca o particularitate, eruptia dintilor definitivi cu existenta dintilor temporari in acelasi loc, pe arcada, poate fi considerata o urgenta ducand uneori la modificari de aliniere a dintilor.

Uneori exista insa si „urgente” legate de estetica dentara care pot fi rezolvate la cererea pacientilor. Un exemplu, ar putea fi dintii inestetici.

Cum arata acum o vizita la dentist? Ce protocoale au fost concepute pentru desfasurarea tratamentelor dentare in conditii de COVID-19? Ce masuri de protectie se iau?

Masurile de protectie intr-un cabinet stomatologic se desfasoara pe mai multe planuri:

APacientul

  1. Inainte de a ajunge la cabinet se realizeaza un triaj telefonic, avand ca scop identificarea posibilitatii existentei unei patologii cu COVID-19
  2. La intrarea in cabinet se realizeaza triajul epidemiologic, masurarea temperaturii, dezinfectarea mainilor cu geluri antiseptice, a incaltamintei cu substante bazate pe clor. In perioada in care pacientul este in cabinet, acesta este obligat sa poarte masca, exceptie facand momentul in care se efectueaza tratamentul.
  3. La intrarea in cabinetul stomatologic pacientul va fi echipat cu capelina, halat, botosi de unica folosinta. Inainte de tratament pacientul isi va clati gura cu o solutia pe baza de apa oxigenata timp de 30 de sec.
  4. La terminarea interventiei stomatologice, pacientului ii este oferita o noua masca cu care va parasi cabinetul stomatologic.
  5. Programarea pacientilor este realizata la anumite intervale orare astfel incat pacientii sa nu se intalneasca. Pacientul are obligatia de a respecta cu strictete ora programarii si de a veni neinsotit (pentru a se evita aglomerarea salii de asteptare), exceptie facand copiii si persoanele in varsta, greu deplasarile, care pot veni insotiti de o singura persoana.

B. Cadrele medicale

  1. Inainte de fiecare tratament, medicul are obligatia sa se spele pe maini cu sapunuri antibacteriene si geluri dezinfectante.
  2. Medicul trebuie sa fie echipat cu echipament de protectie, si anume, halat impermeabil, manusi, boneta, masca si ochelari de protectie sau vizeta.
Sursa foto: CMI Stuparu

C. Cabinetul

  1. Igienizarea si sterilizarea sunt realizate cu substante virucide si bactericide specifice, cu lampi UV. De asemenea, eficienta este si ventilatia naturala (fereastra deschisa).
  2. Sterilizarea instrumentarului medical realizata prin introducerea de substante dezinfectante si in aparate de sterilizare la aburi (autoclave).

Cum sa avem grija de igiena dentara acasa?

In ceea ce ii priveste pe parinti, atunci in primul rand va fi vorba de periajul dentar, ce trebuie realizat de doua ori pe zi: dimineata si seara. Apoi sa folosim fata dentara pentru curatarea interdentara sau mai facil, se poate folosi dusul bucal in care este recomandat sa se adauge apa de gura. Pentru situatiile cand nu putem folosi toate acestea, este recomandat macar sa ne clatim cu apa de gura (de exemplu:  atunci cand suntem la serviciu, dupa ce mancam).

Daca vorbim despre copiii mici, atunci in primele luni,  periajul se rezuma la stergerea gingiilor cu tifon si ser fiziologic. Dupa varsta de 6-12 luni se poate folosi periuta de dinti si pasta de dinti potrivitei varstei lor. Este preferabil ca periajul copiilor sa fie realizat sub supravegherea parintilor pana la varste mai mari pentru a controla eficacitatea lui si a preveni aparitia cariilor, cu aceasta ocazie putand fi supravegheata si dentitia, si putand fi observate eventualele probleme. In plus, pentru igiena interdentara, se pot folosi la copii dispozitive special create cu ata dentara.

Totodata, ramane valabil clasicul sfat de a consuma un mar sau un alt fruct cu textura  tare dupa fiecare masa pentru o autocuratare atunci cand nu este posibila o igienizare corespunzatoare.

Este recomandat  un control stomatologic periodic, odata la 6-12 luni pentru o curatare profesionala si depistarea eventualelor probleme in stadiul lor incipient.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here