Cum ingrijim nou-nascutul prematur?

Sursa foto: Pixabay

In ultimii ani, neonatologia a evoluat foarte mult, astfel ca o mare parte dintre bebelusii nascuti prematur se dezvolta la fel ca si cei nascuti la termen. Desi in primele luni de la nastere bebelusii nascuti prematur pot parea mai putin dezvoltati decat cei nascuti la termen, cu ingrijire adecvata si supraveghere medicala constanta, in timp vor recupera deficitul. Dar cum anume ingrijim nou-nascutul prematur?

Sa intelegem un bebelus prematur

Copilul prematur are la nastere sistemele biologice insuficient dezvoltate si de aceea majoritatea nou-nascutilor prematuri au nevoie de ingrijire in sectia de terapie intensiva. De indata ce medicii isi dau acordul ca bebelusul sa fie luat acasa, parintii se confrunta cu noi temeri. Riscurile pe termen lung ale prematuritatii sunt numeroase, de la afectarea senzoriala (surditate, scaderea acuitatii vizuale) pana la risc de infectii respiratorii severe, hiper-reactivitatea cailor respiratorii, distrofie si anemie. Nou-nascutii prematuri au nevoie de mese mai dese, dar mai mici cantitativ. Mai mult decat atat, au nevoie de o temperatura constanta, atat frigul, cat si temperaturile ridicate fiind un stres in plus pentru ei.

Daca ai un copil prematur, este necesar sa intelegi ca etapele dezvoltarii sale ar putea fi diferite in comparatie cu alti copii de aceeasi varsta. Perioada normala a unei sarcini dureaza in jur de 40 de saptamani. Un nou-nascut cu varsta gestationala sub 37 de saptamani (mai mic de 259 de zile, calculat in functie de data ultimei mentruatii) este un prematur. Daca bebelusul este prematur, miracolul nasterii ar putea fi umbrit de o ingrijorare cu privire la sanatatea sa si a mamei, si la posibilele efecte pe termen lung ale prematuritatii, aceasta in sine fiind un factor de risc, datorita imaturitatii organelor si sistemelor, prin gestatie scurta si dificultati de adaptare la viata extrauterina.

Alaptarea – factor important in dezvoltarea copilului

Formulele de lapte pentru prematuri pot furniza hrana de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta, insa laptele matern are un avantaj: acesta contine anticorpi care il vor proteja de infectiile cu care sistemul sau imunitar nu poate lupta. De cele mai multe ori, la nastere, glandele mamare incep productia de lapte, indiferent de varsta la care s-a nascut copilul, iar alaptarea ofera si un sentiment de siguranta mamei pentru ca este singura persoana care ii poate oferi acest lucru copilului sau.

Trebuie stiut ca laptele mamicii cu bebelus nascut prematur nu are aceeasi compozitie ca si cel al unei mamici cu bebelus nascut la timp. Astfel, laptele mamicii de prematur contine albumina necesara pentru crestere, calciu si sodiu, mai multa lactoferina si substante care cresc imunitatea, dar are in acelasi timp un nivel mai scazut de lactoza. In orice situatie, indiferent de dezvoltarea bebelusului, laptele matern satisface cerintele unui nou-nascut mai bine decat orice alta hrana. Atunci cand, din pacate, mama nu poate alapta, exista formula de lapte praf adaptate prematurului.

Limiteaza vizitele persoanelor straine si evita aglomeratiile

Bebelusii care au fost intr-o unitate de terapie intensiva neonatala au un risc mai mare de a face o infectie decat alti bebelusi si de aceea e nevoie sa fim mai atenti la mediul in care expunem nou-nascutul.

Pentru siguranta copilului, medicul pediatru sau neonatolog va poate recomanda ca, in primele luni, sa limitati numarul de vizitatori (rude, prieteni) si mai ales numarul persoanelor care ating nou-nasucutul, sa evitati sa luati copilul in locuri aglomerate, cum ar fi mall-uri si magazine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here