Scoala pe Net, suport tehnic si educational pentru profesorii din Romania

  • Centrul de Resurse in Comunicare, Asociatia Techsoup, Teach for Romania, Seeding Knowledge Foundation, cu sprijinul Kaufland Romania si in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii lanseaza „Scoala pe Net”, o platforma multimedia gratuita, destinata cadrelor didactice care pot invata mai usor de la specialisti in educatie si IT cum sa utilizeze resurse online, utile in procesul de predare.
  • Initiativa vine ca o solutie concreta care ajuta profesorii sa se adapteze si sa se familiarizeze cu noile tehnologii.

Patru organizatii neguvernamentale cu experienta in domeniile educatie, tehnologie si comunicare, cu sprijinul Kaufland Romania si in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, vin in ajutorul celor aproape 180.000 de profesori din Romania, cu solutii simple care sa ii ajute pe acestia sa se adapteze si sa se familiarizeze cu predarea prin noile tehnologii, continuand lectiile de acasa.

Proiectul este initiat ca urmare a necesitatii de a utiliza noile sisteme de predare digitale, pe durata epidemiei de COVID-19. Platforma se numeste Scoala pe Net, poate fi accesata gratuit pe site-ul cu acelasi nume: www.scoalapenet.ro si este suport tehnic si educational pentru profesorii din Romania.

Suspendarea cursurilor in scolile din Romania din cauza epidemiei de COVID-19 impune implementarea unor solutii rapide online care sa ajute elevii si profesorii din Romania sa poata continua cu usurinta procesul educational. Insa profesorii au nevoie de resurse pentru adaptarea la noile metode de predare din mediul digital, iar proiectul „Scoala pe Net” vine in sprijinul acestora cu o platforma unde li se va explica, pas cu pas, ce mijloace tehnice si pedagogice au la dispozitie pentru a tine cursurile online, cum isi pot crea conturi pe diferite aplicatii digitale si platforme de e-learning sau sau cum isi pot adapta continutul educational folosind noile tehnologii, indiferent de nivelul abilitatilor tehnice pe care le au.

In acest sens, 10 experti in domeniul educatiei si tehnologiei vor oferi asistenta online profesorilor cu privire la adaptarea curriculei si a procesului educational la predarea pe Internet. Acestia vor raspunde la intrebarile adresate de profesori si vor crea continut relevant pe platforma, sub forma de articole, tutoriale video sau webinarii cu informatii utile. Continutul va fi dezvoltat constant pentru a acoperi cat mai multe nevoi si pentru a imbunatati permanent procesul didactic.

Constant, in perioada suspendarii cursurilor, platforma va putea beneficia de o suita de resurse noi, in functie de aspectele identificate in lucrul cu profesorii si cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si de nevoile reale ale acestora.

Totodata, avand in vedere lipsa accesului la tehnologie pentru copiii din medii defavorizate, grupul de initiativa implicat in desfasurarea proiectului isi propune sa colaboreze cu toti acei actori sociali care se pot implica la nivel local in aceasta problema.

In aceeasi masura, organizatiile neguvernamentale care s-au solidarizat in acest proiect conteaza pe sprijinul mass-media, dar si pe cel al altor ONG-uri si institutii publice pentru a aduce scoalapenet.ro cat mai aproape de profesori. Pana in momentul lansarii, s-au alaturat eforturilor si alte ONG-uri, precum Scoala de valori, Fundatia Roma Education Fund Romania si Asociatia pentru Valori in Educatie.

„Traim in vremuri in care tehnologia ne ajuta sa trecem peste bariere fizice si este esential sa ne folosim de toate resursele pe care le avem pentru a depasi momente de cumpana. Ne-am implicat in proiectul „Scoala pe net” fara sa stam pe ganduri, pentru ca vrem sa fim alaturi de profesorii romani, sa-i sprijinim in misiunea lor de a ne educa copiii. Si speram ca instrumentele de lucru puse la dispozitie acum se vor dovedi folositoare si dupa ce se reiau cursurile in clase”, spune Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.

„Invatarea este un proces continuu care trebuie sa se desfasoare si dincolo de pragul salii de clasa. Rolul platformelor educationale este acela de a mentine contactul cu scoala, de continuare a invatarii de acasa. Sustin diversitatea resurselor si a instrumentelor care pot contribui la succesul invatarii si ii incurajez deopotriva pe elevi si pe colegii mei, cadrele didactice, sa utilizeze aceste resurse pentru dezvoltarea lor profesionala si personala. Felicit pe toti partenerii care prin activitatea lor au dat dovada ca au inteles mesajul: O Romanie moderna nu poate fi decat o Romanie educata!”, declara Monica Anisie, Ministrul Educatiei si Cercetarii.

„Profesorii, elevii, scoala, societatea, se confrunta cu o situatie fara precedent, este nevoie de mobilizare si solidaritate in toate domeniile din partea societatii civile. Invatamantul online este cea mai rapida solutie in perioada suspendarii cursurilor, insa profesorii au nevoie de asistenta si sprijin in folosirea tehnologiei si in adaptarea procesului educational. Solutiile oferite de scoalapenet.ro nu sunt obligatorii, ele reprezinta o recomandare de buna practica din partea Ministerului Educatiei Nationale si un sprijin din partea organizatiilor. Chiar daca acest proiect apare ca raspuns la o situatie de criza, el va ramane si pe viitor un pas important in tehnologizarea scolii romanesti”, mentioneaza reprezentantii ONG-urilor care au initiat proiectul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here