Atat acasa, cat si in mediile de instruire, copiii au parte permanent de asistenta in deprinderea regulilor de igiena. Un set de reguli, ce devin cu timpul obiceiuri, trebuie dezvoltate in urma unor rutine zilnice. Ca sa invete insa ce inseamna igiena, lectiile teoretice predate si listele de reguli de respectat nu sunt metode eficiente. Ele trebuie exemplificate, explicate, copilul trebuie sa le vada aplicate…acasa! Pentru ca da, lectia de igiena se invata, mai intai, acasa, copilul copiind ceea ce fac parintii, abia apoi ceea ce vad la gradinita, scoala si in alte parti.
Iata cum il inveti pe copil despre igiena:
In fiecare zi ofera-i noi informatii!
Explica-i de ce nu este bine sa imparta alimentele si ustensilele (tacamurile, cescuta etc.) cu altcineva (sa nu muste din fructul din care a muscat altcineva inainte sau din acelasi sandvis, sa nu bea din acelasi recipient).
Sa nu manance sau sa foloseasca un tacam ce a cazut pe jos.
Invata-l sa se spele corect pe maini, inainte si dupa ce merge la toaleta sau isi sufla nasul.
Achizitioneaza piese vestimentare speciale pentru activitati care murdaresc (de exemplu, un sortulet special pe care sa-l poarte cand picteaza).
Dupa ce se joaca si imprastie jucariile sau este implicat in activitati care fac dezordine si murdaresc, e bine sa invete sa isi stranga singur ustensilele, sa se spele cu apa si sapun, sa curate si sa faca ordine in locul in care a desfasurat activitatea respectiva.
Copilul trebuie sa invete de mic ce inseamna produsele de ingrijire (de la gelurile pentru dezinfectarea mainilor pana la cele de protectie solara).
Si nu in ultimul rand, invata-l sa pastreze in ordine si curat locul unde sta, camera, obiectele lui, precum si imbracamintea si incaltamintea.
Cum il faci sa accepte regulile?
Incurajandu-1 si sustinandu-1 pe copilul lau in respectarea unor reguli simple de igiena inseamna, in primul rand, sa-l faci sa constientizeze ca acest lucru il va feri de infectii si boli si il va ajuta sa aiba obiceiuri si deprinderi sanatoase. Insa dupa o varsta, trebuie sa fii sigur ca ceea ce te-ai straduit sa transformi in deprindere va fi la un moment dat responsabilitatea copilului in a decide, cand si cum isi va purta de grija, cum isi va indeplini aceste ritualuri de ingrijire. Asta inseamna ca la un moment dat sa-i dai libertate si sa-1 lasi singur sa se ingrijeasca.
Exemplul personal
Arata-i, pas cu pas, prin exemplul personal cat de confortabil si sanatos este sa te obisnuiesti cu micile ritualuri de ingrijire, care vor deveni, pe masura ce timpul trece si micutul creste, mici tabieturi de relaxare. Cu vremea, va intelege si se va obisnui cu faptul ca igiena nu e doar un mod de a te feri de microbi, si nu tine doar de ingrijirea corporala si curatenie.
Ceea ce nu pot face decat parintii, intr-adevar, este sa-1 modeleze pe micut asa incat sa nu fie reticent si inchistat, sa inteleaga ca este vorba de binele si sanatatea lui, fizica, dar si mentala. Iar acest lucru cel mai bine este deprins daca micutul tau va intelege de ce igiena este importanta. De exemplu, faptul ca infectiile se transmit prin contact direct fizic, pot fi luate din aer, dar mai ales la atingerea obiectelor si suprafetelor. In afara casei mai ales, copiii vin in contact cu alte persoane, copii si adulti, dar si cu animale, cu jucarii, mobila, alimente si ustensile (tacamuri etc.) Acest contact constituie un factor de risc pentru copil de a fi expus sau el insusi de a imprastia infectii. In acest context, igiena are rolul de a micsora acest risc. Mai mult, in ultima vreme cercetarile au dovedit ca acesti copii care au un set de reguli de igiena bine deprinse pe care le respecta cu strictete le da incredere si satisfactie si, astfel, le intareste stima de sine. Se simt persoane independente si stapane pe deciziile lor.
Principiile nu se discuta!
Asa-zisele reguli — poate ar fi mai bine ca in dialogul cu micutul tau sa i le numesti „principii” ca sa nu le perceapa ca pe ceva impus – trebuie mai intai discutate, explicate. Apoi poti modela anumite practici pentru fiecare copil in parte. Astfel ,igiena trebuie sa devina principala activitate a rutinei zilnice.
Practicile curente de igiena zilnica includ: spalarea corecta a mainilor (cum, de cate ori etc.) – manutele curate il feresc de multe probleme si trebuie sa se spele foarte des pe maini, inainte si dupa masa, dupa ce merge la toaleta, dupa joaca, dupa ce manuieste instrumente in diverse activitati etc.
Mainile curate il feresc de contaminarea cu diverse boli. Urmeaza ingrijirea dentara, igiena nasului, cum sa se comporte cand tuseste, stranuta, igiena alimentara (cum mananca, cum isi pastreaza alimentele, ce reguli trebuie sa respecte la masa). La fel de important este ca micutul sa stie cum sa evite contactul cu anumite persoane sau lucruri potential infestate, sau cum sa arunce gunoaiele in cosurile potrivite (batiste, servetele etc.).
[…] Source link […]