Autoritatile din Romania au pentru prima oara date despre rata de supravietuire a copiilor bolnavi cu cancer. Pana la inceputul acestui an se stiau foarte putine date despre ei pentru ca nu exista un Registru National al Cancerelor la Copii. Acum insa aceasta rata de supravietuire se cunoaste. Intra aici sa afli mai multe detalii.
Citeste si: La spital cu copilul? Nu-ti interna copilul singur!
Iata cateva informatii:
- In Romania, in fiecare an apar 400 de cazuri noi de copii bolnavi de cancer, iar acest lucru inseamna cam 10 cazuri la 100 de copii, potrivit 360medical.ro.
- Rata de supravietuire a copiilor bolnavi de cancer in tara noastra este de 69%, mai mica cu 10% fata de cat este in Europa de Vest.
- De la inceputul acestui an, exista si in Romania registrul national de cancer dupa ce Societatea de Onco-Hematologie Pediatrica si Asociatia Daruieste Aripi au facut eforturi pentru a afla situatia reala a bolnavilor. Din momentul in care Romania are Registrul Bolnavilor de Cancer exista si in studiile de la nivel European, lucru care nu se intampla pana acum un an, scrie mediafax.ro.
- Cele mai frecvente tumori sunt leucemiile (31%), urmate de limfoame si tumorile sistemului nervos central (16%, respectiv 14% ), si de tumorile osoase si de țesuturi moi (cate 7%), scrie 360medical.ro.
- In Romania, in prezent, pacientii care sufera de cancer sunt lasati sa se descurce mai mult singuri. Expertii UE, autori ai studiului EUROCARE, considera ca diferentele de supravietuire in cancer intre tarile din Est si cele din Vest sunt in special din cauza diferentelor in resursele alocate sistemului de sanatate, in mod particular, privind aprovizionarea cu medicamente, organizarii deficitare a serviciilor multidisciplinare, precum si posibilele intârzieri in diagnostic si tratament.
Citeste si: Adelina Toncean: ,,Copiii, bolnavi sau nu, infloresc cand sunt iubiti”