Se stie, primul semn ca esti insarcinata este absenta menstruatiei. Urmeaza noua luni de libertate, in care nu mai ai nicio grija sub acest aspect, singura preocupare fiind bebelusul din burtica. Daca te intrebi la cat timp dupa nastere se va reinstala menstra, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens iti va satisface aceasta curiozitate.
In realitate, nu exista o perioada fixa, exacta, dupa care revine menstruatia. Si asta pentru ca organismul fiecarei femei este diferit. Sunt mai multi factori care influenteaza acest moment. Si nu doar atat. Este foarte posibil ca, dupa nastere, menstrele sa fie oarecum diferite fata de cum erau inainte sa devii mamica.
Ei bine, reinstalarea menstrei poate fi, in principiu, conditionata de faptul ca alaptezi sau nu. In cazul in care nu alaptezi, menstruatia se va putea reinstala dupa sase pana la opt saptamani dupa nastere. Daca alaptezi si bebelusul este hranit exclusiv la san, cel mai probabil ca in toata aceasta perioada nu vei avea menstra, ea revenind dupa incheierea alaptarii. Asta insemnand sase luni sau chiar mai mult.
Totusi, asa cum afirmam mai sus, nimic nu este „batut in cuie”, totul este relativ. Si depinde de organismul fiecarei femei. In sensul ca exista si situatii in care, chiar alaptand exclusiv, menstra sa revina dupa numai o luna de la nastere.
La fel de ambiguu stau lucrurile si in cazul mamicilor care nu alapteaza sau a celor care suplimenteaza laptele matern cu formula de lapte. Tot in functie de organismul fiecareia, menstruatia poate reveni dupa numai o luna de cand a nascut sau dupa trei luni. Ori chiar si mai tarziu de atat…
Citeste si Igiena lauzei dupa nasterea normala si dupa cezariana
Daca menstra revine la scurt timp dupa nastere, iar aceasta a fost una pe cale naturala, este interzisa folosirea tampoanelor interne. Corpul fiind inca in proces de vindecare, utilizarea acestora ii poate provoca traume.
Pe parcursul primului an dupa ce ai nascut, nu este exclus ca menstrele sa varieze ca interval, durata si intensitate a sangerarii, fiind diferite de cum erau inainte de sarcina. Este doar o perioada, pana la readaptarea organismului, in care poti constata unele diferente precum:
- crampe mai intens dureroase decat inainte;
- un debit mai mare;
- prezenta unor cheaguri;
- lungimi neregulate ale ciclului.
S-a constatat ca femeile care anterior sarcinii au suferit de endometrioza, dupa nastere au avut menstre cu simptome mult diminuate.
Dupa reinstalarea menstrei adreseaza-te medicului daca vei constata simptome precum: febra brusca, sangerare masiva (necesitatea schimbarii tamponului din ora in ora) insotita de durere severa, sangerare mai mult de sapte zile consecutiv, cheaguri, miros neplacut, durere in timp ce urinezi, dureri de cap, probleme de respiratie. Unele dintre aceste simptome pot indica o infectie.
Citeste si Cum poti amana menopauza si cand este indicat acest lucru
Autor: Dr. Andreas Vythoulkas