Originea acestui preparat este destul de controversata. Una dintre teorii spune ca Falafelul a fost inventat acum 1000 de ani de catre egipteni. Alte teorii spun ca reteta apartine arabilor sau turcilor. Indiferent de unde provine Falafelul, a devenit cunoscut in majoritatea tarilor europene. De altfel, a devenit o reteta atat de populara incat, la un moment dat, cei de la McDonald’s au servit pentru o scurta perioada „McFalafel”, ca mic dejun, peste tot in Egipt.
Ingrediente Falafel:
- 250 g naut fiert
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de marar
- 2 linguri faina
- 1 lingurita de chimen macinat
- 1 varf de lingurita de bicarbonat
- 1 lingurita coriandru macinat
- 200 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneti intr-un castron nautul scurs bine de apa. Adaugati verdeata tocata cat mai marunt, usturoiul pisat, faina, coriandrul, bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie, chimenul macinat, sare si piper dupa gust. Omogenizati bine toate acestea (eventual cu un blender), apoi formati cu palmele umede chiftelutele. Prajiti-le in ulei pana cand se rumenesc bine pe ambele parti si scoateti-le apoi pe servetele pentru a se absoarbe uleiul. Serviti-l cu lipie, legume proaspete si humus.
Citeste si Reteta zilei: Gogosari umpluti
Ce mai poti face cu nautul este salata de fenicul cu naut!
Ingrediente salata:
- 250 g naut
- 1 bulb de fenicul mai mare
- 2 cepe rosii mari
- 2 linguri cu otet balsamic ori zeama de lamaie
- 1 legatura de patrunjel
- 50 ml ulei de masline
- 2 lingurite cu zahar
- 1 ardei iute (optional)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Puneti, cu o seara inainte, nautul la inmuiat in apa rece cu o lingura rasa de bicarbonat de sodiu. Puneti apa in oala sub presiune (de patru ori inaltimea nautului), adaugati o lingurita de zahar si sarati bine. Dupa 15 minute de la primul fluierat al aragazului, nautul va fi gata. Lasati-l sa se raceasca. Intre timp, veti taia feniculul tip pestisori, de cinci mm grosime. Amestecati intr-un castron nautul, fideluta de fenicul, ardeiul iute taiat in feliute, otetul sau lamaia, uleiul de masline si un praf de zahar. Ornati cu patrunjel si fire de fenicul.
Nautul este bogat in fibre, dar si in fier, calciu, magneziu, zinc si vitamina K, ceea ce poate contribui la mentinerea sanatatii oaselor.
Citeste si Reteta zilei: Pastrama de pui la cuptor, cu sfecla rosie