Cu siguranta stii ca un copil trebuie sa manance fructe si legume, sa bea apa si oricat ar insista, inghetata ar trebui sa se regaseasca mai rar in meniul lui. Dar care sunt acele Top 8 alimente sanatoase recomandate pentru un copil?
Citeste si: Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi
Oricine a incercat sa hraneasca un copil (si aici nu ma refer sa-i dai un biscuit sau o ciocolata!) stie si intelege foarte bine ca micutul nu mananca intotdeauna tot ce-i oferi. Este destul de stresant sa te gandesti si sa planifici cum sa-i asiguri necesarul de elemente nutritive de care are nevoie corpul lui mic. In plus, mai stii si ca doar punandu-i in fata mancare sanatoasa nu inseamna neaparat ca o va si manca!
Copilul are nevoie de produse alimentare sanatoase ca sa creasca si sa se dezvolte adecvat, de aceea iti ofer o lista cu 8 alimente sanatoase pentru el:
Iaurtul
“Iaurtul este o optiune minunata pentru micul dejun, pentru o gustare intre mese sau poate chiar desert, dar ai grija la continutul de zahar” sustine Katie Andrews, coach in nutritie. Este sanatos sa mananci iaurt, are probiotice, proteine, vitamina D etc, iar cel pe care este bine sa-l alegi este iaurtul simplu, grecesc, fara zahar adaugat (unele tipuri de iaurt au zahar sau tot felul de arome, care nu sunt tocmai sanatoase!). Ii poti adauga tu ce-ti doresti, de la fructe de padure, nuci, seminte, pana la miere, cereale etc.
Ouale
Un ou mare are aproximativ 6 grame de protein, vitamina D, Vitamina 12, fier, scrie eatingwell.com. Oul este in continuare considerat ideal la micul dejun, precum si ca aliment adaugat intr-o salata sau intr-un fel de mancare. Si in plus, oul este un aliment bun si in diversificare, daca exista acceptul pediatrului si daca nu exista un istoric de alergii alimentare.
Citeste si: Ne jucam si invatam sa mancam sanatos
Leguminoasele
Sunt pline de proteine, fibre, sunt satioase, gustoase si foarte sanatoase. Aici amintim fasolea uscata, lintea, nautul, fasolea verde, mazarea. Unii pediatri recomanda introducerea treptata a acestora (Atentie! Acestea trebuie sa fie preparate bine si pasate!), abia dupa varsta de 1 an. Leguminoasele pot fi consumate ca fel de mancare principala, pot reprezenta o garnitura consistenta sau pot fi adaugate la gustarile dintre mese (de exemplu, sandwich cu humus).
Avocado
Este considerat un aliment ideal. Este plin de grasimi sanatoase, atat de importante pentru cresterea si dezvoltarea unui copil mic, este satios si atat de versatile atunci cand este vorba despre cum poti sa-l mananci. Ia o lingurita si mananca-l asa, simplu. Sau taie-l bucati si adauga-le la salata sau poate ca iti place guacamole pe paine? Ce zici de un smoothie sanatos la micul dejun in care sa adauji si avocado? In plus, tot mai multe mame sustin ca bebelusii au inceput diversificarea cu avocado sau ca a fost primul aliment solid pe care micutul l-a acceptat.
Cartoful dulce
Nu prea ai timp de pregatit mancare si copilul incepe sa-ti arate primele semne de foame? Curata cativa cartofi dulci, taie-i felii, stropeste-i cu un pic de ulei de masline si pune-i la cuptor. Sunt deliciosi calzi si sanatosi (contin vitamina A, fibre si potasiu). Si merg de minune ca fel principal, daca adaugi un sos de rosii preparat in casa si legume langa, sau ca o gustare sanatoasa.
Nuci, alune si seminte
Te gandesti la o gustare rapida si fara prea mare pregatire, ideala atunci cand calatoresti sau esti in parc cu copilul? Atunci pregateste intr-o punguta un mix de nuci si alune.
Atentie! Nucile, semintele si alunele se pot introduce in alimentatia copiilor fara istoric de alergii, incepand cu varsta de 1 an, doar ca acestea trebuie maruntite extrem de bine, fiind ca exista un risc mare ca micutul sa le inghita sau sa se inece! Copiii cu istoric de alergii ar trebui sa amane consumul de nuci, seminte si alune, pana dupa varsta de 2, si uneori, chiar 3 ani.
Citeste si: Cum inveti copilul sa manance sanatos?
Cereale integrale/paste integrale
Pastele integrale cu un sos simplu de rosii sunt preferate de multi copii, inca incepand din etapa de bebelus, de aceea, aceste produse, pe langa faptul ca sunt indragite de micuti, au un aport serios de elemente nutritive, cat si sunt satioase!
Legumele – de orice fel!
Bucura-te daca micutul tau mananca legume, orice fel de legume, si nu te descuraja daca ai parte de mai multe incercari nereusite la inceput, in care ii oferi de la cele proaspete, la cele preparate, de la feliute, cubulete, pana la piureuri de legume si incluse in diverse feluri de mancare. Rabdare si “insistenta” cu intelepciune, acesta este cel mai bun sfat pe care il poate primi un parinte care incearca sa-si invete copilul sa manance legume. Si neaparat, si un exemplu pozitiv personal! Cum vrei sa manance copilul morcov si dovlecei daca tu nu te atingi de ei?
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Abia astept sa mananc broccoli, mami!
[…] Source link […]