Bacteria Klebsiella, printre infectiile neonatale. De ce apare si cum se poate preveni?

Bacteria Klebsiella se gaseste, in mod natural, in intestinul omului si nu cauzeaza probleme. De asemenea, mai poate fi gasita si in materia fecala a omului. In schimb, atunci cand bacteria „pleaca” spre celelalte parti din organism, infectia cu Klebsiella devine amenintatoare provocand afectiuni precum pneumonie, meningita, infectii ale tractului urinar ori septicemie (neonatala, la bebelusi). Totodata studiile specialistilor arata ca laptele matern nu este contaminat si, cel mai important, este chiar încurajată alăptarea!

Bacteria Klebsiella a dezvoltat o rezistenta antimicrobiala, in special în cazul unei clase de antibiotice cum sunt carbapenemele.

„Cand antibioticele de ultima intentie numai sunt eficace inseamna ca nu mai ramane niciun antibiotic cu care sa poata fi tratat pacientul, ceea ce face ca infectiile de acest tip la copii si la adulti sa fie potential letale”, se precizeaza intr-un raport emis de Centrele Europene pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (presc. ECDC).

Citeste si Doi bebelusi infectati cu bacteria Klebsiella

Trei specii ale genei Klebsiella sunt asociate cu imbolnavirea la oameni, si anume:

  • Klebsiella pneumoniae
  • Klebsiella oxytoca
  • Klebsiella granulomatis

Klebsiella pneumoniae si Klebsiella oxytoca sunt responsabile pentru cele mai multe dintre infectii la om. Principalul rezervor al infectiilor este tractul gastrointestinal al pacientilor si mainile personalului medical. Aceste bacterii se raspandesc repede ducand, de cele mai multe ori, la infectiile intraspitalicesti, potrivit Medscape.

Klebsiella oxytoca apare, de obicei, printre nou-nascuti, in special printre cei nascuti prematur si in acele unitati de terapie intensiva neonatala.

Infectarea cu Klebsiella granulomatis produce boli infectioase cronice cu evolutie ulcerativa a zonei genitale, cum ar fi granulomul inghinal (donovanoza).

Infectia cu Klebsiella este comuna in spitale, iar cei predispusi la infectie sunt pacientii bolnavi care primesc tratament medicamentos pentru alte probleme de sanatate. De exemplu, pacientii care au nevoie de aparate respiratorii, de branule (cateter intravenos) sau prezinta rani, dar si carora le sunt administrate antibiotic pe termen lung au un risc crescut de a se infecta cu bacteria Klebsiella. Oamenii sanatosi, de obicei, nu contracteaza infectia cu acest tip de bacterie, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (presc. CDC).

Cum se inmulteste bacteria?

Pentru a se infecta, o persoana trebuie sa fie expusa bacteriei. De exemplu, Klebsiella va trebui sa intre pe caile tractului respirator pentru a cauza pneumonia sau in sange pentru a cauza o boala a sangelui.

In unitatile spitalicesti, aceasta bacterie se poate inmulti prin contactul de la o persoana la alta, de pilda, prin atingerea mainilor fie cu alti pacienti, fie cu personalul medical ori prin intermediul unui mediu contaminat. De altfel, bacteria nu se ia din si nu inmulteste in aer.

Vezi si Ce este „Ora magica” si cat de important este ca nou-nascutul sa fie la pieptul mamei?

Din nefericire, ustensilele sau aparatele din unitatile medicale pot permite bacteriei Klebsiella sa intre in organismul, si asa slabit, al pacientilor si sa cauzeze o infectie.

Pe langa spitalizarea si administrarea de antibiotice indelungate, alti factori de risc care pot declansa o infectie cu bacteria Klebsiella sunt alcoolismul sau bolile cronice, cum ar fi diabetul.

Cum se poate preveni raspandirea bacteriei Klebsiella?

Pentru a preveni infectarea printre pacienti, personalul medical trebuie sa urmeze obligatoriu un set de reguli de igiena. Dar nu doar personalul medical trebuie sa tina cont de igiena personala si a unitatilor spitalicesti, ci si pacientii. Iată care ar fi aceste reguli:

  • Spalarea mainilor inainte de a pregati si consuma alimente;
  • Spalarea mainilor inainte de a-si atinge nasul, ochii sau gura;
  • Spalarea mainilor inainte si dupa ce isi schimba bandajele ranilor;
  • Spalarea mainilor inainte si dupa ce folosesc toaleta;
  • Spalarea mainilor dupa ce stranuta sau tusesc;
  • Spalarea mainilor dupa ce ating diferite suprafete din saloane, de la mese pana la telefon.

Incă din 2001, am observat o explozie, la nivel global, a medicamentelor rezistente la infectia cu bacteria Klebsiella (…). Avem nevoie sa intelegem acest patogen la nivelul intregii populatii, apoi putem folosi genomul bacterian pentru a prezice rezistenta la antibiotic a tulpinii sau mortalitatea”, a explicat S. Wesley Long, microbiolog la un spital din Texas si autorul unui studiu privind speciile bacteriei Klebsiella, scrie Science Daily.

Citeste si Cu stafilococul auriu la gradinita. Cum ii afecteaza pe copii aceasta bacterie?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here