Diversificarea alimentatiei este o etapa deosebit de importanta in dezvoltarea bebelusului. Laptele matern este alimentul ideal pentru oricare bebelus, insa dupa varsta de 6-7 luni acesta nu mai acopera integral nevoile nutritive ale acestuia, moment in care se trece la introducerea unor noi alimente. Odata introduse cerealele, legumele si fructele, este timpul sa adaugi si putina carnita in meniul micului pofticios. Afla aici mai multe informatii despre carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si de care?
Citeste si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?
Pe masura ce bebelusul se dezvolta, aparatul sau gastrointestinal devine capabil sa digere si alte alimente solide. Dupa varsta de 6 luni bebelusul intra intr-o etapa de crestere caracterizata prin nevoi nutritive crescute, are nevoie de un aport de energie mai mare si de alimente care sa acopere necesarul zilnic de proteine si fier. Medicii recomanda ca in perioadele de crestere, copiii sa primeasca un aport zilnic de proteine de 2g la kg/corp.
Introducerea carnii in alimentatia bebelusului va optimiza aportul de fier, zinc, vitamine din grupa B-urilor si proteine. Totodata carnea contine acizi esentiali, fosfor si saruri minerale (in special carnea slaba).
Potrivit specialistilor, carnea poate fi introdusa in alimentatia bebelusului inca din primele etape ale diversificarii, pentru a se acoperi cerintele nutritionale ale organismului micutului, insa nu mai devreme de 6-7 luni. La inceput, cand se doreste introducerea carnii in alimetnatia bebelusului, medicii recomanda carnea de pui sau curcan, fiarta si bine pasata, adaugata in supa sau piureul de legume. (Atentie! Este recomandata introducerea unui singur sortiment de carne pe saptamana, in portii mici).
Citeste si: Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi
Carnea alba este digerata mai usor decat cea rosie. Acest aliment este digerat in aproximativ 4-5 ore si are putere de saturatie crescuta.
Si ficatul de pui poate fi introdus in dieta micutului in primele faze ale diversificarii, fiind un sortiment bogat in vitamine si saruri minerale. Dupa varsta de 9-10 luni, la fel de hranitoare si sanatoase sunt si carnea de vita si pestele (salau, crap etc).
Este recomandat sa pregatesti mancarica pentru bebelus doar cu carne proaspata. Copiii mici trebuie sa consume carne doar in varianta fiarta sau la cuptor si in niciun caz prajita. Produsele din carne de porc, gasca si rata este bine sa fie introduse in alimentatia copilului cat mai tarziu, dupa varsta de 2 ani si jumatate, iar carnea de vanat, desi saraca in grasimi si bogata in proteine, nu este preferata decat in jurul vartei de 3-4 ani, fiind greu de digerat.
De asemenea, mezelurile nu sunt recomandate copiilor mici (chiar interzise!), deoarece sunt greu digerabile, sunt condimentate si se altereaza cu usurinta.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: 5 mituri despre mancarea bebelusului
[…] Source link […]