De-a lungul a numeroase studii s-a aflat ca bebelusii recunosc partea emotionala care vine la pachet cu vocea mamei bazandu-se pe intonatia, ritmul si tonul ei, cu mult inainte ca acestia sa inteleaga cuvintele. De fapt, ce presupune un stil de parenting „direct”?
Studiul a fost publicat in revista stiintifica „PLOS One” anul acesta fiind condus de dr. Chen Zhao, impreuna cu echipa sa, de la Universitatea din Manchester (UK).
Dr. Zhao si echipa sa au studiat efectele acestui tip de parenting asupra a 29 de perechi mama – bebelus. Mamele, impreuna cu bebelusii lor in varsta de sase luni, au fost supravegheati in timpul programului de joaca, in timp ce oamenii de stiinta au monitorizat de cate ori mama a „comandat”, a criticat sau a dat indicatii precise bebelusului, scrie agentia mondiala de presa Reuters.
„Bebelusii care au trait o astfel de experienta, in urma unui stil de parenting direct, se simt limitati sau restrictionati in ceea ce trebuie sa faca, sa exprime sau chiar sa contribuie la joaca”, explica autorul studiului.
In urma rezultatelor cercetarii, s-a aratat cum creierul bebelusilor raspundeau puternic la vocile furioase atunci cand parintii erau mult mai intruzivi si care erau mult mai fermi in indicatii. Celelalte cercetari au investigat felul in care stilul de parenting „sensibil”, care raspundea nevoilor bebelusului, avea efecte pozitive asupra dezvoltarii limbajului si sanatatii sale emotionale.
Citeste si Sunete delicate pentru auzul bebelusului
„Este incredibil cum creierul bebelusului raspunde nu doar sunetelor transmise de parinte, dar mai ales raspunde la felul emotional in care sunt imbracate sunetele”, este de parere dr. Nathalie Maitre, specialist in neurologie pediatrica la un spital de copii din Ohio.
Oamenii de stiinta au descoperit cum sunetele „fericite”, dar si cele „nervoase” activeaza o anumita zona a creierului bebelusului, in timp ce activarea raspunsului la furie a crescut in cazul bebelusilor ai caror mame le dadeau indicatii directe si precise, potrivit Eurek Alert!.
Insa, parintii nu ar trebui sa interpreteze acest stil de parenting „direct” ca fiind unul „rau”. Este nevoie de limite si de indicatii atribuite copiilor mici. „Abordarea directa a lucrurilor nu inseamna neaparat control, ci poate insemna coordonare si directionare”, a conchis specialistul in neurologie pediatrica.
Citeste si Bebelusul iti va cunoaste intentia, in functie de tonul vocii tale
Autor: Andreea Borcila