Viata cu un nou-nascut va insemna sa fii foarte fericita si foarte obosita, in acelasi timp. Si vei avea impresia ca bebelusului nu prea ii pasa daca ai reusit sa faci un dus, sa mananci, sa dormi, sa …de fapt, orice.
Citeste si: Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!
Tot ce isi doreste este sa fie langa tine, sa manance, sa doarma, sa fie tinut in brate si bineinteles, sa aiba scutecul curat. Si orice ar zice matusa Maria cu toata experienta sa de viata, ca doar a crescut 5 copii si pare ca le stie pe toate intr-ale parintelii, daca iti spune “ai grija ca-ti vei alinta copilul prea tare cu atata tinut in brate”, mai bine ramai la ceea ce iti dicteaza intuitia: petrece cu puiul tau proaspat nascut cat de mult timp poti.
Si ca sa-ti fie mai usor si mai de ajutor, afla aici sfatul specialistului despre cum te poti conecta in primele 6 saptamani cu un nou nascut.
Nina Leicht-Crist este consilier in lactatie, fosta doula si asistent obstetrica- ginecologie si din vasta sa experienta le ofera proaspetilor parinti cateva sfaturi pentru a-i ajuta sa se conecteze cu noul lor nascut inca din primele 40 de zile de la nastere:
Citeste si: Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!
- Atingeri si mangaieri cat mai dese. Bebelusul a crescut timp de 9 luni in burtica, acolo chiar daca era intr-un spatiu mai restrains, se simtea in siguranta, de aceea nu este deloc de mirare ca micutului ii place atat de mult sa fie infasat, tinut in brate, leganat, langa tine.
- “Piele-pe-piele”. Specialistii au aratat ca bebelusul care are parte de multe momente petrecute “piele-pe–piele” sunt mai linistiti, se dezvolta mai bine, isi regleaza mai bine temperatura corpului, respire mai bine, sunt mai sanatosi.
- Vorbeste-i (sau canta-i!). Atata timp cat o aude pe mami povestindu-i despre ce face sau cum se gandeste sa-si petreaca ziua, iar tati ii povesteste despre echipa lui de fotbal preferata, sa stii ca bebelusul va fi un ascultator de incredere! Nici nu conteaza ce-i vei povesti, atata timp cat iti aude vocea duioasa, blanda, si indiferent ce ii vei spune, sa stii ca micutul nu te va judeca.
- Mimeaza-i gesturile, mimica fetei, incearca sa-l intelegi. Incearca sa-ti imaginezi ce gandeste sau ce simte bebelusul tau. Lasa-te purtat de imaginative si fii creativ: oare daca ai fi in locul lui, un bebelus mic, ce ai crede despre aceasta fiinta mare care face tot felul de fete haioase spre tine si care orice ar fi, iti zambeste?
Citeste si: De ce plange bebelusul?
5. Raspunde-i cat de repede poti atunci cand plange. Bebelusii rar cand plang fara niciun motiv. Intreaba-te mereu: e flamand, ii e sete, are scutecelul ud, ii e prea cald, prea rece, se simte singur, il doare ceva etc?
6. Masajul picioruselor, manutelor, miscarile circulare pe burtica sau spate sunt tehnici bune pentru a-i oferi bebelusului o stare de confort, de linistire, de siguranta.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa-ti placa si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi
[…] Source link […]