Educatia copiilor nostri: La privat sau la stat?

Copiii sunt oglinda noastra si vrem tot ce este mai bine pentru ei. Venitul lunar obtinut de parinti, permit sau nu, un nivel superior al scolii unde acesta sa invete. Marea intrebare la care incearca sa raspunda psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii este despre  educatia copiilor nostri: La privat sau la stat?

Citeste si Alternativa la invatamantul de stat: scoli private de la 35 de euro pe luna

In opinia psihologului Alexandru Pleşea exista cateva diferente care merita observate intr-un regim privat si unul de stat. Acestea se pot verifica prin simpla observatie la comportamentul copilului si cel al profesorului sau educatorului, si anume:

Psihologul Alexandru Plesea

Comportamentul copilului: lipsa de rabdare, de atentie – concentrare,  lipsa de reactie sau raspuns la noi jocuri care apar, de timpul de stat pe telefon, lipsa de creativitate in noi jocuri, de intrat in discutie cu alti copii sau nu. Aceste atitudini se pot observa si ele sunt un semn pentru dezvoltarea copilului. In acest caz, adultii ajuta copilul prin implicare activa constanta.

Comportamentul educatorului: se face prin observarea fata in fata, in sedinte cu parintii si prin discutie libera: Daca mentine atentie la ce ii spui sau il rogi, miscarea ochilor si mainilor, zambetul sau aprecierea pe care o face fata de alti copii, reactia sau raspunsul la sugestiile sau mentiunile parintelui, atitudinea emotionala fata de copii si fata de el insusi sau fata oamenii din jur.

Diferenta intre scolile private si cele de stat

,,Scolile de stat, cat si cele private sunt utile, insa utilitatea are nivele si ele trebuie mentionate. Scolile de stat il invata pe copil cum sa se incadreze in societate, sa invete prin functia sa rationala, sa ia parte la competitie sau concurenta, sa memoreze mecanic, sa se incadreze in legile si regulile scolii si sa mentina ordinea generala, cat si comportamentul indoctrinat de catre educatori in ceea ce ii priveste pe colegi. De cealalta parte, scolile private il invata pe copil cum sa invete, cum sa gaseasca singuri solutii la probleme, cum sa se raporteze emotional la lumea din jur, imbina invatatul prin functia emotionala si cea rationala simultan, invata cum sa investeasca incredere in alti copii sau in adulti, invata sa piarda si sa fie ok cu asta, nu promoveaza concurenta sau competitia si nici barfa”, conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Citeste si Scoala canadiana Maple Bear, primul parteneriat european la Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here