3 tehnici de mindfulness pentru a te pregati de travaliu si nastere

Travaliul este privit de multe mame ca un proces intimidant, o etapa cu emotii si plina de griji. Iar daca ne mai gandim si la cate sfaturi primesc gravidele si la cate povesti aud despre experientele de nastere ale altor mame, nu e deloc de mirare de ce travaliul e inconjurat de aceasta aura nu tocmai luminoasa.

Citeste si: Se apropie travaliul? Iata cateva lucruri pe care nu multi ti le spun

Viitoarele mame sunt inconjurate de tot felul de istorisiri si detalii care scot la iveala cuvantul “durere”, iar daca esti si la prima nastere, si asculti tot ce ti se povesteste, s-a zis cu Zen-ul. Bine ai venit, frica!

Dar poti alunga aceasta negativitate si iti poti pregati mintea si corpul chiar foarte bine pentru acele momente! Astazi iti propun 3 tehnici de mindfulness pentru a te pregati de travaliu si nastere. Afla aici mai multe despre ce poti sa faci.

Multe mame care au nascut natural (dar si multe care au nascut prin cezariana) sustin ca mindfulness-ul le-a ajutat sa aiba parte de experiente mult mai profunde, le-a ajutat sa inteleaga ce inseamna sa fii cu adevarat prezenta, sa detii controlul si in acelasi timp sa lasi lucrurile sa decurga cum trebuie sa fie. Iar cele care au nascut natural au declarat ca, gratie tehnicilor de mindfulness pe care le practicau inca din timpul sarcinii au reusit sa accepte fiecare contractie ca fiind un pas mic mai aproape de marea intalnire cu bebelusul.

Ce inseamna, pe scurt, Mindfulness?

Sa fii pe deplin prezent in acel moment, cu acceptarea tuturor lucrurilor care se intampla. Este despre a fi constient fara a judeca, fara a avea asteptari.

Citeste si: Cum poti sa ai nasterea pe care ti-o doresti cu adevarat?

In ceea ce priveste pregatirea pentru travaliu si nastere, sunt recomandate trei tehnici de mindfulness, si anume:

  1. Fii atenta la limbaj, fii constienta de cuvintele pe care le folosesti

Observa-te ce iti spui? Ca nu poti rezista in fata contractiilor sau iti oferi multa intelegere, iubire si te imbratisezi pentru cat de puternica esti? Observa-te ce spui despre travaliu si nastere, care sunt cuvintele cheie pe care le rostesti des, ce emotii iti transmit acestea? Iti spui “nu pot sa fac asta” sau “sunt tot mai aproape de a-mi tine bebelusul in brate?”.

  1. Urmareste-ti respiratia

Este un aspect extrem de important atunci cand este vorba despre travaliu si nastere, iar exercitiile de respiratie ar trebui incepute inca din timpul sarcinii. Respiratia corecta si constienta te poate ajuta sa-ti pastrezi calmul, sa ajuti corpul sa treaca mai usor peste contractii, iar per total, sa ai un travaliu mai rapid si o nastere mai usoara. (te pot ajuta exercitiile Lamaze).

3. Fii constienta si accepta chiar si situatiile care iti aduc disconfort. Nu fugi de durere.

Primeste fiecare contractie exact asa cum vine, schimba pozitia daca asta simti, si nu te concentra pe durere, ci pe ceea ce presupune aceasta: esti mai aproape de a-ti vedea minunea! In momentul in care te concentrezi pe durere, se elibereaza hormonii stresului, iti blochezi corpul, iti epuizezi energia de a continua.

Ori de cate ori in timpul travaliului te vei simti obosita, descurajata sau nefocusata pe ce ti se intampla, incearca sa te readuci la starea de constienta, de relaxare, de acceptare, de mindfulness. Respira si urmeaza-ti obiectivul: marea intalnire cu copilul.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here