Copiii nascuti de mame minore sunt vulnerabilizati atat social, cat si medical, in multe cazuri vorbind despre nasteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical.
Citeste si Ce risca mamele foarte tinere
Cu toate ca numarul nasterilor la mamele minore a scazut usor in 2018, atat in cazul mamelor sub 15 ani (de la 743, in 2017 la 674), cat si in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (de la 18.173 la 17.307), situatia ramane ingrijoratoare privind ordinul nasterilor la mame adolescente (al catelea copil nascut viu al mamei). Astfel, dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, sapte la a cincea si una la a sasea nastere.
Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii nascuti de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatal tot adolescent (sub 20 ani). La mamele intre 15 si 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatal sub 20 de ani (pe acest palier, sunt si tati de peste 65 de ani).
„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sarace, fara acces la asistenta medicala constanta si de calitate. Si de aici, consecinte extrem de grave si, din pacate, ireversibile: nasteri premature, mortalitate infantila ridicata, copii crescuti de copii, in medii socio-economice precare, perpetuand, de fapt, discriminarile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
In ceea ce priveste distributia pe medii, cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural 65% dintre cele sub 15 ani si 67% dintre cele cu varsta intre 15 si 19 ani. Potrivit unei cercetari efectuate de Salvati Copiii in 2018, Analiza situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, sapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodata de planificare familiala, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate in sarcina.
Citeste si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii
Povestea Andreei, o mama minora
In satul in care locuieste, exista multe adolescente insarcinate, iar profesorii sunt obisnuiti cu situatia aceasta. Andreea are 16 ani si este insarcinata in 6 luni. Locuieste cu mama ei si cu sora cea mare, care are si ea un copil. Traiesc singure, tatal lor parasindu-le de mici. Casa in care locuiesc este situata la marginea unui sat, fara canalizare sau asfalt si este compusa dintr-o camera si o bucatarie, fara grup sanitar interior.
Tanara gravida nu are alt sprijin in afara de mama si de sora ei. Tatal copilului pe care Andreea urmeaza sa il nasca are 20 de ani, nu se intereseaza de sanatatea ei si nu doreste sa se implice in cresterea viitorului lor copil. Pentru ca Andreea nu avea cunostinte legate de contraceptie, vestea ca a ramas insarcinata a luat-o prin surprindere.
„Profesorii m-au incurajat sa continui scoala chiar daca sunt insarcinata. Sunt fete la noi care merg la scoala, nasc si pe urma se intorc din nou la scoala. Unele abandoneaza ca e prea greu si nu au cu cine sa lase copiii. Eu o am pe sora mea si pe mama care stau acasa si o sa pot sa continui sa ma duc la scoala. A contat mult cand am ales sa pastrez copilul ca si cei de la Salvati Copiii m-au indrumat sa nu renunt la scoala si m-au ajutat sa imi depun dosarul sa pot sa primesc indemnizatia sa pot sa cresc copilul dupa ce se va naste”, povesteste fata.
Andreea a fost consiliata in proiectul Siguranta prin Educatie pentru Nutritie si Sanatate – SENS, pentru a nu renunta la scoala, expertii Salvati Copiii ajutand-o sa inteleaga importanta urmarii cursurilor pentru a beneficia de drepturile ei si pentru a avea o sansa la o viata mai buna.
Vezi si Mame adolescente: mortalitatea infantila de trei ori mai mare decat in…
” cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani” . Ma scuzati, dar in Romania o femeie este majora de la 18 ani..deci cum ar putea fi o fata in varsta de 19 ani ” mama minora” ?
apoi, legea prevede ca o fata se poate casatori , cu acordul parintilor, de la 16 ani. care este problema in cazul in care aceasta, la 17 ani, devine mama, atat timp cat este casatorita legal?