De multe ori, copilul nu mananca tot din farfurie, iar asta este in regula. In loc sa te concentrezi pe acest aspect, al refuzului, nu te-ai gandi mai bine la cauza pentru care copilul nu mananca tot ce i-ai pus in fata? Iata cateva modalitati in care toata lumea va avea de castigat: atat tu, parintele, cat si copilul.
Incearca, prima data, cu o portie micuta
Ca parinte, avem de cele mai mult ori asteptari cu privire la cat ar putea manca copilul nostru. De aceea, sfatul ar fi ca cel mic sa inceapa cu o portie „pe masura” sa, existand posibilitatea de a-i mai adauga cate putin in farfurie, dupa ce acesta a mancat tot ce avea, potrivit Moms.
Intreaba-l daca doreste sa te ajute la pregatirea mesei
Cand vine vorba despre creatia din bucatarie, oricarui copil i-ar placea sa se distreze alaturi de tine, sa amestece, sa te intrebe cat mai multe lucru „Dar cum se face asta?”, „Dar si cealalta?”, dandu-ti un plus de energie si de pozitivitate foarte bune. Prin urmare, cere-i ajutorul micutului tau si fii recunoscator, dupa ce ati terminat, pentru micile eforturi venite din partea lui.
Citeste si Refuzul alimentatiei la copil
Invita-ti copilul la cumparaturi, impreuna
Si in acest caz, copilul poate fi destul de curios si isi va dori sa afle cat mai multe lucruri despre produsele de la raft, cum se prepara sau ce-i pregatesti bun. Astfel, cel mic va incepe, incetisor, sa inteleaga procesul preparatelor pe care le mananca alaturi de tine.
Este important sa-l lasi, cateodata, sa aleaga
Te poti intreba cum poate ca un copil asa mic sa aiba o libertate de alegere a ceea ce vrea sa manance. Daca alegerea nu este potrivita pentru el? Este esential sa tii cont si de gusturile preferate ale micutului tau, dar asta nu inseamna ca-l vei imputernici cu toata responsabilitatea adultilor. Macar o zi pe saptamana, intreaba-ti copilul daca ar vrea sa manance o portie de cartofi prajiti stiind ca-i plac. Se intampla la fel ca si in cazul tau: si tu ai pofta ocazional de o prajitura, cu toate ca nu mananci in fiecare zi.
Anunta-l de fiecare data care va fi meniul vostru zilnic
Nimanui nu i-ar placea sa fie surprins cu un fel de mancare netinandu-se cont si de preferintele sau contraindicatiile alimentare ale celuilalt. Exista comunicare si cand vine vorba despre felul de mancare, mai ales ca de acum sunteti o familie. Exista un motiv pentru care cel mic nu-si poate termina tot ce are in farfurie. De exemplu, poate nu-i place textura, gustul, ingredientele preparatului sau, pur si simplu, se simte satul.
Citeste si Cum inveti copilul sa manance sanatos?
Asocierea culorilor, chiar si in mancare
Atat copiii, cat si noi, adultii, suntem stimulati vizual cand vine vorba de mancaruri, in general. Nu uita sa-i oferi copilului si gustari sanatoase, cum ar fi legumele si fructele.
Incearca diferite texturi ale preparatelor
Permite-i sa cunoasca gustul sarat, dulce, acrisor, amar, textura crocanta, moale, cruda sau gatita. Este firesc ca celui mic sa nu-i placa toate texturile amintite, dar cu timpul preferintele alimentare se pot schimba, trebuie doar sa ai mai multa rabdare. Pana atunci, incearca sa te joci atat cu gusturile, cat si cu textura si culorile in alimentatia familiei. Un avantaj al texturii tari a alimentelor este ca ajuta dentitia copilului.
Nu-l mai „mitui”!
Mituindu-l cu tot feluri de activitati si alimente pentru a face ceea ce-i propui tu, se va inrautati situatia in loc sa se imbunatateasca. Cu cat va continua acest obicei, cu atat mai mult copilul va alege sa nu mai coopereze cu tine atunci cand vine vorba de mancare. Aminteste-ti doar ca asta nu se va intampla peste noapte, ci cu cat va fi mai multa practica „sanatoasa”, cu atat mai mult veti ajunge la un punct comun, potrivit Moms.
Citeste si Probleme de alimentatie la copii
Autor: Andreea Borcila