Refluxul gastroesofagian apare, de obicei, in jurul varstei de patru luni si se poate prelungi pana in intervalul 12-18 luni de viata. Este destul de rar, in cazul unui bebelus, ca aceasta afectiune sa continue pe durata a mai mult de 24 de luni. Cand refluxul gastroesofagian persista, mentinandu-se pe langa alte simptome, atunci poate fi vorba despre boala de reflux gastroesofagian.
Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand continutul stomacului se intoarce in esofag, acel tub care transporta mancarea si lichidul de la gura catre stomac, potrivit clinicii Regina Maria. Este considerat a fi unul normal pentru bebelus, iar daca aceste episoade de reflux gastroesofagian nu sunt insotite si de alte simptome si nu afecteaza dezvoltarea sa, atunci nu exista motive de ingrijorare.
Citeste si De ce sughite bebelusul
Iata cele mai comune simptome ale refluxului gastroesofagian si ale bolii cu acelasi nume, conform Healthline:
Scuiparea si varsarea
Procesul de scuipare este firesc pentru bebelusi. De altfel, scuiparea cu sange sau cu un alt lichid de culoare verde, galbena sau maro poate fi identificata ca unul dintre simptomele bolii refluxului gastroesofagian sau ale altor afectiuni. In general, dupa ce bebelusul scuipa mancarea, ulterior, pare ca se simte bine sau ca a uitat ce tocmai a facut. In schimb, daca scuiparea fortata sau varsarea este mult mai dureroasa, iar bebelusul in loc sa-si revina el in continuare plange sau devine agitat, atunci poate fi vorba despre acest lucru.
Bebelusul refuza sa manance sau are dificultati in a manca sau a inghiti
Bebelusul se simte iritat atunci cand mananca. De obicei, bebelusii care sufera de boala refluxului gastroesofagian pot plange sau chiar tipa atunci cand se hranesc.
Se intampla ca ragaiala sau sughitul sa vina, la pachet, cu scuiparea unui lichid
Bebelusul nu ia in greutate. Pierderea in greutate poate fi rezultatul procesului excesiv de varsare sau a alimentatiei precare.
Arcuiri ale corpului anormale. Bebelusul are tendinta sa-si arcuiasca corpul in timpul sau dupa ce a mancat din cauza unei senzatii de arsuri pe care o poate resimti la nivelul esofagului.
Citeste si Bebelusul regurgiteaza, ce este de facut?
Bebelusul are tuse frecventa sau pneumonie recurenta
Bebelusul se poate sufoca atunci cand continutul stomacului se intoarce in esofag. De asemenea, pozitia bebelusului, in timp ce mananca, poate agrava situatia. Sfatul ar fi ca cel mic sa stea in pozitie verticala, dreapta (nu culcat) cel putin 30 de minute dupa ce a mancat pentru a se preveni situatia in care alimentele ar putea veni inapoi pe gat.
Bebelusul poate resimti durere sau arsura in zona pieptului, unul dintre cele mai comune semnale ale refluxului gastroesofagian atat in randul copiilor, cat al adultilor.
Perturbarea somnului. Incearca sa-ti hranesti puiul cu mai mult timp inainte de a-l pune la somn astfel incat stomacul sa poata avea timp sa se „odihneasca”.
Nu uita sa ceri ajutorul medicului pediatru in cazul in care copilul sufera de boala refluxului gastroesofagian.
Citeste si De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?
Autor: Andreea Borcila