Reteta zilei: Calzone cu sunca si mozzarella

Calzone este cumva un alt fel de pizza. Daca la pizza clasica vezi ingredientele asezate frumos deasupra, la calzone continutul este ,,ascuns” in aluat. Este o varianta minunata pentru o gustare satioasa in mijlocul naturii, la picnic, pe drum spre un atelier al copilului sau cand va uitati intr-o sambata seara la un film. Da, e ceva mai mult de munca, dar rezultatul este excelent! Si partea frumoasa este ca puiul tau te poate ajuta atunci cand o pregatesti, mai ales ales atunci cand este vorba despre ,,joaca” aceea cu aluatul! Afla aici de ce ai nevoie.

Citeste si: Reteta zilei: Pizza cu mozzarella si rosii

Ingrediente: 

  • 500 g faina alba
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1/2 lingurita sare
  • 40 ml ulei de masline
  • 300 ml de apa calduta
  • 5-6 catei de usturoi
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita de busuioc
  • 1 lingurita de verdeturi italiene
  • 750 g rosii pasate
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper
  • 2 oua
  • 1 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • cimbru
  • busuioc
  • 100 g sunca
  • 200 g ciuperci
  • 1 ardei gras rosu
  • 200 g mozzarella

Citeste si: Reteta zilei: Lasagna, rasfat in concediu

Preparare aluat: 

Se pune faina intr-un bol mare si se adauga drojdia. Se amesteca bine pentru a se incorpora uniform drojdia in faina. Intr-un alt bol pune apa calduta, sare si ulei, apoi mesteca bine cu o lingura pana se topeste sarea. Toarna treptat apa peste faina, amestecand permanent si framantand usor pana se obtine un aluat. Cand s-a legat aluatul, se scoate pe masa si se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si care sa nu se mai lipeasca de mana. Pune aluatul intr-un bol si acopera-l cu un prosop de bucatarie, timp de vreo 30-40 de minute, ca sa creasca.

Mod de preparare Calzone:

  1. Dupa ce ai facut aluatul de Calzone, trebuie sa pregatesti ingredientele pentru umplutura. Rade mozzarella, taie feliute de ciuperci si de sunca, ardeiul gras, ceapa si usturoiul.
  2. Intr-o tigaie caleste un pic sunca impreuna cu 2 linguri de ulei, timp de 2-3 minute, apoi adauga ceapa si usturoiul, pana cand acestea devin translucide.
  3. Adauga condimentele (oregano, busuiocul, cimbrul) si un praf de piper, apoi ciupercile si ardeiul gras.
  4. Se rumeneste totul timp de 5 minute, amestecand din cand in cand. Se mai pune un praf de sare si se toarna sosul de rosii peste ingredientele din tigaie.
  5. Compozitia se fierbe vreo 10 minute pana cand se ingroasa, dupa care se stinge focul si se lasa sa se racoreasca.
  6. Se imparte aluatul in doua (sau in 4, in functie de cat de mari vrei sa iasa bucatile de pizza).
  7. Se intinde o foaie rotunda de pizza si se pune in forma de pizza cu o hartie de copt sub ea.
  8. Pe jumatate de foaie se adauga 1-2 linguri din sosul preparat in tigaie, peste care se presara jumatate din mozzarella rasa. In mijloc se adauga un ou. Marginile aluatului se ung cu apa, folosind o pensula. Se impatureste foaia, suprapunand cele doua jumatati de aluat, dupa care se lipesc marginile apasand usor aluatul.
  9. Se lasa inca 10 minute aluatul sa mai creasca, dupa care mai ungi o data cu apa aluatul. Se pune pizza in cuptorul preincalzit la 180 grade C, timp de 30-35 minute.
  10. Dupa ce s-a copt, se poate servi cu parmezan presarat deasupra.

Pofta mare!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here