Calzone este cumva un alt fel de pizza. Daca la pizza clasica vezi ingredientele asezate frumos deasupra, la calzone continutul este ,,ascuns” in aluat. Este o varianta minunata pentru o gustare satioasa in mijlocul naturii, la picnic, pe drum spre un atelier al copilului sau cand va uitati intr-o sambata seara la un film. Da, e ceva mai mult de munca, dar rezultatul este excelent! Si partea frumoasa este ca puiul tau te poate ajuta atunci cand o pregatesti, mai ales ales atunci cand este vorba despre ,,joaca” aceea cu aluatul! Afla aici de ce ai nevoie.
Citeste si: Reteta zilei: Pizza cu mozzarella si rosii
Ingrediente:
- 500 g faina alba
- 1 plic drojdie uscata
- 1/2 lingurita sare
- 40 ml ulei de masline
- 300 ml de apa calduta
- 5-6 catei de usturoi
- 5 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de busuioc
- 1 lingurita de verdeturi italiene
- 750 g rosii pasate
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper
- 2 oua
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- cimbru
- busuioc
- 100 g sunca
- 200 g ciuperci
- 1 ardei gras rosu
- 200 g mozzarella
Citeste si: Reteta zilei: Lasagna, rasfat in concediu
Preparare aluat:
Se pune faina intr-un bol mare si se adauga drojdia. Se amesteca bine pentru a se incorpora uniform drojdia in faina. Intr-un alt bol pune apa calduta, sare si ulei, apoi mesteca bine cu o lingura pana se topeste sarea. Toarna treptat apa peste faina, amestecand permanent si framantand usor pana se obtine un aluat. Cand s-a legat aluatul, se scoate pe masa si se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si care sa nu se mai lipeasca de mana. Pune aluatul intr-un bol si acopera-l cu un prosop de bucatarie, timp de vreo 30-40 de minute, ca sa creasca.
Mod de preparare Calzone:
- Dupa ce ai facut aluatul de Calzone, trebuie sa pregatesti ingredientele pentru umplutura. Rade mozzarella, taie feliute de ciuperci si de sunca, ardeiul gras, ceapa si usturoiul.
- Intr-o tigaie caleste un pic sunca impreuna cu 2 linguri de ulei, timp de 2-3 minute, apoi adauga ceapa si usturoiul, pana cand acestea devin translucide.
- Adauga condimentele (oregano, busuiocul, cimbrul) si un praf de piper, apoi ciupercile si ardeiul gras.
- Se rumeneste totul timp de 5 minute, amestecand din cand in cand. Se mai pune un praf de sare si se toarna sosul de rosii peste ingredientele din tigaie.
- Compozitia se fierbe vreo 10 minute pana cand se ingroasa, dupa care se stinge focul si se lasa sa se racoreasca.
- Se imparte aluatul in doua (sau in 4, in functie de cat de mari vrei sa iasa bucatile de pizza).
- Se intinde o foaie rotunda de pizza si se pune in forma de pizza cu o hartie de copt sub ea.
- Pe jumatate de foaie se adauga 1-2 linguri din sosul preparat in tigaie, peste care se presara jumatate din mozzarella rasa. In mijloc se adauga un ou. Marginile aluatului se ung cu apa, folosind o pensula. Se impatureste foaia, suprapunand cele doua jumatati de aluat, dupa care se lipesc marginile apasand usor aluatul.
- Se lasa inca 10 minute aluatul sa mai creasca, dupa care mai ungi o data cu apa aluatul. Se pune pizza in cuptorul preincalzit la 180 grade C, timp de 30-35 minute.
- Dupa ce s-a copt, se poate servi cu parmezan presarat deasupra.
Pofta mare!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici