Bebelusul tau care este atat de mic, atat de firav, incat nici nu-ti vine sa crezi cat de puternic si de insistent poate sa planga! Rezonezi cu el si iti doresti sa-i alini fie durerile pe care le simte, fie sa recunosti oricare dintre motivele pentru care bebelusul a inceput sa planga. Pe langa nevoile sale primordiale care trebuie indeplinite, acelea de a fi hranit, de a fi schimbat si iubit, poti gasi si alte trucuri prin care ii poti atrage atentia micutului tau de la a plange.
Zgomotul de fundal (”White noise”)
Daca ai la indemana un uscator de par, incearca sa-l lasi pornit timp de cateva secunde pentru a-i observa reactia la zgomotul facut. Sunetul produs de acesta le poate mima pe cele cu care fatul se obisnuise deja in burtica. Atentie, uscatorul trebuie sa fie cat mai departe de acesta, eventual in cealalata parte a camerei. Si inca ceva: daca la nou-nascuti poate functiona acest truc, zgomotul produs de uscatorul de par ii poate speria pe bebelusii mai mari sau chiar pe copii.
Asaza bebelusul in fata oglinzii
Suprafata lucioasa cu reflectia aparuta in ea, poate fi de ajutor in cazul in care bebelusul plange. Desi nou-nascutii sunt prea micuti pentru a-si recunoaste propria reflectie, oglinda poate fi totusi o metoda de distragere a atentiei.
Lasa, pentru cateva momente, robinetul pornit
Atunci cand lasi, pret de cateva momente, apa pornita de la robinet, acest truc il poate calma pe bebelus care, la randul sau, poate deveni fascinat de ceea ce vede si de ceea ce aude. Nu uita ca, niciodata, nu ar trebui sa lasi un bebelus sau un copil singur langa o sursa de apa. Specialistii sugereaza ca nu este potrivit sa lasi copilul singur, langa o sursa de apa, pana nu are cel putin opt-noua ani.
Leganatul lin in diferite directii
Asigura-te doar ca tii, in siguranta, bebelusul in brate atunci cand va veti misca sau legana in diferite directii. Aceste miscari ii pot aminti nou-nascutului sentimentele pe care le-a mai intalnit in burtica, atunci cand se misca cand pe o parte, cand pe cealalta.
Citeste-i sau recita-i orice ai la indemana (sau canta-i!)
Cateodata, doar auzindu-ti vocea bebelusul se poate calma sau chiar se poate opri din plans. Iti poti incetini ritmul vocii, facandu-l mai placut decat de obicei, alegand fie sa vorbesti cu bebelusul, fie sa-i canti.
Citeste si De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?
Sopteste-i
Da, este vorba despre traditionalul „sh, sh, sh!” in urechiusa bebelusului atunci cand va miscati in diferite directii. La fel ca cele scrise anterior, vocea ta calda poate avea efect linistitor pentru bebelus.
Trucul cu lumina
Nu este neaparat vorba despre becul din camera, ci poate fi vorba despre o lanterna cu lumina usoara sau orice alta sursa de lumina. Astfel, atunci cand vei aprinde si vei stinge lumina de cateva ori, s-ar putea ca acest lucru sa-i capteze atentia.
Exista carti audio pentru copii
Aceasta metoda poate fi potrivita si atunci cand vrei ca micutul tau sa adoarma. Opteaza pentru o poveste in care sunetul audio este unul linistit si usor. O alta metoda poate fi si inregistrarea vocii tale pentru a-ti veni, uneori, in ajutor.
La plimbare, cu masina
Da, ai citit bine, unii parinti decid ca in momentele de criza, atunci cand bebelusul plange incontinuu si nu reusesc sa-l linisteasca, o plimbare cu masina poate fi solutia. Bineinteles, copilul sa fie intotdeauna in scoica/scaunel auto, prins corect cu centura.
Se intampla ca bebelusul sa planga din alte motive, iar cea mai buna alegere este sa contactezi medicul atunci cand ingrijorarile tale persista.
Citeste si Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!