Reteta zilei: Desert simplu cu orez

Un desert simplu cu orez, lapte si mere, fierte cu mirodenii precum nucsoara si scortisoara, apoi adaugate, impreuna, la cuptor. Cu tot cu timpul de preparare si de coacere, iti va lua doar o ora ca sa pregatesti patru portii delicioase de orez cu mere aburinde.

Ingrediente:

  • 300 g orez integral
  • 1200 ml lapte
  • 4 mere
  • 2 linguri cu miere
  • 2 linguri cu unt
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • sare
  • nucsoara

Mod de preparare:

Puneti laptele la fiert cu putina sare si nucsoara. Cand incepe sa clocoteasca, adaugati orezul, ales si spalat in mai multe ape. Lasati vasul la foc mic, sa fiarba incet, pana cand orezul se inmoaie. Va fi nevoie de aproximativ 45-55 de minute.

Citeste si Reteta zilei: Macarons cu crema de ciocolata

Intre timp, curatati merele de coaja si cotoare si taiati-le in rondele. Puneti-le intr-un vas cu apa cat sa le acopere, cu scortisoara si mierea. Fierbeti-le pana cand scade apa si se formeaza un sirop mai gros.

Cand orezul este fiert, acoperiti vasul, luati-l de pe foc si lasati-l in repaus 15 minute. Ungeti cu unt patru castroane termorezistente. Asezati in straturi alternative orezul si merele calite. Deasupra sa aveti un strat de mere.

Puneti castroanele in cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute. Preparatul se serveste cald sau rece, dupa preferinte.

Orezul

Contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele. Este, de asemenea, bogat in vitaminele A, C si mai ales cele din complexul B, in hidrati de carbon, lipide, materii azotate, saruri si minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, zinc.

Sfaturi pentru a gati orezul

Pastrati proportia de 1/3 atunci cand fierbeti orez, adica o cana de orez la trei cani de apa.

In cazul orezului salbatic si al orezului brun, care fierb mai greu, proportia este de 1/4, adica la o cana de orez se vor pune patru cani de apa.

Este bine sa spalati orezul in mai multe ape inainte de a-l gati. In acest fel, boabele nu se vor lipi intre ele. Pentru a obtine un preparat mai cremos, adaugati o lingura de ulei sau un cubulet de unt atunci cand fierbeti orez.

Orezul cu bob scurt si rotund se foloseste pentru pilafuri si preparate dulci, in timp ce orezul cu bob lung se foloseste pentru salate si garnituri. Stiati ca din orez se prepara inclusiv medicamente, cosmetice, alcool, bere si amidon?

Citeste si Reteta zilei: Covrigei de casa cu mac, chimen sau susan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here