Cand copilul este batut, anumite parti ale creierului sau se deterioreaza

Atunci când copilul este bătut, nu este vorba doar despre trauma fizică, ci și emoțională. Ba chiar mai mult de atât! Anumite zone din partea cortexului prefrontal se deterioreaza ceea ce duce la depresie, devoltarea unor dependente sau alte probleme ale sanatatii mintale. Un copil batut nu va deveni un copil disciplinat, ci unul obedient, cu frustrări, un copil agresiv care se va transforma intr-un adolescent, apoi și adult agresiv. Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta despre ce se intampla cu copilul atunci cand il bati.

,,Poti face un film horror despre viata mea. Mama mea a murit de cancer cand eu aveam cinci ani, iar de atunci tatal meu m-a torturat constant. Eram pus pe scaun si batut cu curelele de piele in fiecare zi, fara sa-mi spuna nimic. Tin minte ca auzeam cum se tranteste usa si cum vine dupa mine. Simteam doar ca m-am nascut in Infern petrecandu-mi 12 ani din viata in prezenta unui monstru. Acum, eu ma simt destul de nervos si de aceea cant la pian, pentru a ma putea linisti. Mereu in veneau in minte anumite ganduri care nu erau ale mele, ci ale tatalui meu care obisnuia sa injure si sa fie frustrat. Simt cum violenta face parte din mine, in timp ce rezervoarele mele cu energie sunt goale. Obisnuiam sa omor pasarelele in copilarie. Apoi, am trecut la pisici. Incepand cu varsta de 17 ani, obisnuiam sa bat pe absolut oricine, nu conta inaltimea, greutatea sau varsta. Nimic nu era mai dureros decat ceea ce simteam inauntrul meu. Daca as fi pastrat acea violenta inauntrul meu, as fi putut sa-mi fac mie insumi rau, cum ar fi sinuciderea. Acum trei ani, i-am dat foc unei persoane. Pur si simplu nu am simtit nimic, ci doar un fel de amuzament. Dar mai mult decat orice, am simtit libertate”, povesteste un tanar din Montreal, Canada pentru „Humans of New York”.

Un studiu sub conducerea lui Akemi Tomoda si echipa sa, arata cum ”disciplinarea fizica”(bataia) provoaca efecte asupra dezvoltarii creierului copilului. La cercetare au participat mai multi elevi carora li se aplicau pedepse fizice în copilarie.

Disciplinarea prin violenta, caracterizata de autorii studiului, presupunea cel putin o bataie pe luna care includea diferite obiecte, pe durata a mai mult de trei ani de viata ai copilului. De altfel, cercetatorii au aflat ca acei participanti care au avut parte de batai in mod regulat, in copilarie prezentau mai putina materie ”cenusie” in anumite zone ale creierului, mai exact cele din partea cortexului prefrontal, ceea ce duce la depresie, dependente si alte tulburari de sanatate mintala, scrie CNN.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta au gasit o legatura semnificativa intre importanta cantitatii de materie cenusie in aceste zone ale creierului si performanta copilului la testele IQ.

Un alt studiu (condus de Catherine A. Taylor si echipa sa), a aratat cum bataia frecventa asupra copilului de trei ani (mai mult de doua batai pe luna), creste riscul ca acesta sa devina agresiv la varsta de cinci ani. De asemenea, o gama larga de urmari ale pedepselor fizice se produc in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre cinci si noua ani.

„Cu cat ai mai multa materie cenusie intr-o zona a creierului care este responsabila cu luarea deciziilor, cu atat mai mult vei avea abilitatea de a evalua recompensele si consecintele faptelor”, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Neurostiinta Cognitiva, in 2011.

Potrivit specialistilor, cu cat iti vei pedepsi fizic copilul, mai mult, din cauza lipsei pe care o are in privinta autocontrolului, cu atat mai putin autocontrol va avea. Copilul va invata cum sa fie controlat de forte exterioare, cum ar fi parintii, profesorii – si ulterior, ca adult, de seful de la locul de munca, va fi mai predispus spre victimizare, va avea accese de furie, episoade depresive etc.

Citeste si Un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui

„Nu am gasit niciun studiu care sa afirme vreun efect pozitiv in urma batailor. Multi dintre noi vor inceta un anumit tip de comportament atunci cand cineva ne loveste, dar asta nu inseamna ca am deslusit motivul pentru care o persoana ne-a facut asta sau ce atitudine sa adoptam in fata pedepselor fizice. De multe ori, bataile sunt asociate, imediat, cu sentimentul de mila in privinta copilului batut, iar acest lucru anuleaza, pentru moment, efectele suferintei fizice”, explica Elizabeth Gershoff, profesor asociat la Universitatea din Texas si cercetator in ceea ce priveste tema pedepselor fizice asupra copiilor.

Citeste si Zece greşeli frecvente pe care le fac parintii și efectele lor asupra dezvoltarii emotionale a copiilor

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here