Cand copilul este batut, anumite parti ale creierului sau se deterioreaza

Nu este vorba doar despre o trauma emotionala atunci cand copilul este batut. Anumite zone din partea cortexului prefrontal se deterioreaza ceea ce duce la depresie, dependente sau alte probleme ale sanatatii mintale. Totodata un copil batut poate deveni un copil agresiv sau delincvent. Ce spun oamenii de stiinta?

,,Poti face un film horror despre viata mea. Mama mea a murit de cancer cand eu aveam cinci ani, iar de atunci tatal meu m-a torturat constant. Eram pus pe scaun si batut cu curelele de piele in fiecare zi, fara sa-mi spuna nimic. Tin minte ca auzeam cum se tranteste usa si cum vine dupa mine. Simteam doar ca m-am nascut in Infern petrecandu-mi 12 ani din viata in prezenta unui monstru. Acum, eu ma simt destul de nervos si de aceea cant la pian, pentru a ma putea linisti. Mereu in veneau in minte anumite ganduri care nu erau ale mele, ci ale tatalui meu care obisnuia sa injure si sa fie frustrat. Simt cum violenta face parte din mine, in timp ce rezervoarele mele cu energie sunt goale. Obisnuiam sa omor pasarelele in copilarie. Apoi, am trecut la pisici. Incepand cu varsta de 17 ani, obisnuiam sa bat pe absolut oricine, nu conta inaltimea, greutatea sau varsta. Nimic nu era mai dureros decat ceea ce simteam inauntrul meu. Daca as fi pastrat acea violenta inauntrul meu, as fi putut sa-mi fac mie insumi rau, cum ar fi sinuciderea. Acum trei ani, i-am dat foc unei persoane. Pur si simplu nu am simtit nimic, ci doar un fel de amuzament. Dar mai mult decat orice, am simtit libertate”, povesteste un tanar din Montreal, Canada pentru „Humans of New York”.

Citeste si Copil omorat in bataie de mama. Sesizare la Avocatul Poporului

Un studiu publicat in 2009, sub conducerea lui Akemi Tomoda si echipa sa, arata cum disciplina fizica (bataia) provoaca efecte asupra dezvoltarii creierului copilului. In cadrul cercetarii au luat parte tineri participanti care obisnuiau sa primeasca batai in copilarie.

Disciplina fizica, caracterizata de autorii studiului, presupunea cel putin o bataie pe luna care includea diferite obiecte, pe durata a mai mult de trei ani de viata ai copilului. De altfel, cercetatorii au aflat ca acei participanti care obisnuiau sa primeasca disciplina fizica, in mod regulat, in copilarie prezentau mai putina materie cenusie in anumite zone ale creierului, mai exact la cele din partea cortexului prefrontal, ceea ce duce la depresie, dependente si alte tulburari de sanatate mintala, scrie CNN.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta au gasit o legatura semnificativa intre importanta cantitatii de materie cenusie in aceste zone ale creierului si performanta copilului la testele IQ.

Un alt studiu, publicat in 2010 si condus de Catherine A. Taylor si echipa sa, a aratat cum bataia frecventa asupra copilului de trei ani, insemnand mai mult de doua batai pe luna, creste riscul ca acesta sa devina agresiv la varsta de cinci ani. De asemenea, o gama larga de urmari ale pedepselor fizice se produc in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre cinci si noua ani.

„Cu cat ai mai multa materie cenusie intr-o zona a creierului care este responsabila cu luarea deciziilor, cu atat mai mult vei avea abilitatea de a evalua recompensele si consecintele faptelor”, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Neurostiinta Cognitiva, in 2011.

Potrivit specialistilor, cu cat iti vei pedepsi fizic copilul, mai mult, din cauza lipsei pe care o are in privinta autocontrolului, cu atat mai putin autocontrol va avea. Copilul va invata cum sa fie controlat de forte exterioare, cum ar fi parintii, profesorii – si ulterior, ca adult, de seful de la locul de munca – dar ce se va intampla atunci cand, pentru moment, nu va mai fi controlat?

Citeste si Un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui

„Nu am gasit niciun studiu care sa afirme vreun efect pozitiv in urma batailor. Multi dintre noi se vor opri atunci cand cineva ne loveste, dar asta nu inseamna ca am deslusit motivul pentru care o persoana ne-a facut asta sau ce atitudine sa adoptam in fata pedepselor fizice. De multe ori, bataile sunt asociate, imediat, cu sentimentul de mila in privinta copilului batut, iar acest lucru anuleaza, pentru moment, efectele suferintei fizice”, explica Elizabeth Gershoff, profesor asociat la Universitatea din Texas si cercetatoare timp de 15 ani in privinta pedepselor fizice asupra copiilor.

Povestile in care cei mici sunt pedepsiti fizic sunt nenumarate. Chiar si in Romania, un caz recent a socat opinia publica atunci cand un baietel a murit in urma loviturilor primite de la mama sa.

Actiunea de „a bate” copilul nu va fi niciodata un drept. O poveste de viata adevarata

Andy (nu este numele sau real) facea parte dintr-o noua familie in care mama se recasatorise. La varsta de noua ani, baiatul i-a spus invatatorului ca tatal sau vitreg l-a lovit cu un lemn. In urma examinarilor medicale, Andy, de fapt, fusese batut de mai multe ori. In tara sa de origine, Anglia, legea spune ca parintii vitregi nu se fac vinovati de pedepsirea fizica a copilului decat daca au un motiv intemeiat pentru a face asta. La tribunal, tatal vitreg a recunoscut ca si-a lovit fiul deoarece avea nevoie sa-l disciplineze. Conform legii, barbatul a fost gasit nevinovat, scrie Rights Info.

Nu s-a terminat aici, iar Andy si-a facut auzit cazul mergand la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. In 1998, Justitia de aici a fost de acord cu baiatul deoarece legea englezilor nu l-au putut proteja. Dupa acest caz, legea englezeasca s-a schimbat si intotdeauna actiunea de a-ti bate copilul va insemna „o crima”, o violare a drepturilor omului.

Prin urmare, bataile nu fac altceva decat sa duca spre agresiune, delincventa, probleme mentale si paranoia din partea copiilor.

Citeste si Zece greşeli frecvente pe care le fac parintii și efectele lor asupra dezvoltarii emotionale a copiilor

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here