Carui copil nu-i plac covrigii sa ridice mana in sus! Atunci cand mai poftim la covrigi si cautam sa-i evitam pe cei de la colt de strada, pregatim impreuna (si ne jucam de minune!) covrigei de casa cu tot ce ne place: mac, chimen sau susan. Afla aici cum sa-i prepari. Si apropo, noua nu ne ies ca in poza, dar… mai frumosi, pentru ca-i face copilul cu manutele lui. 🙂
Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!
Ingrediente:
- 5 linguri de zahar
- 2 lingurite de sare
- jumatate de kilogram de faina
- 1 nuca de drojdie (sau o lingurita de drojdie praf)
- seminte de mac, susan, chimen.
Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici
Magia din bucatarie:
- Povesteste-i copilului ce este drojdia si ce minunatii face pentru un aluat. Propune-i urmatorul experiment: intr-un castron pune drojdia si o lingurita de zahar, peste care toarna un pahar de apa calduta. Lasa-l timp de 10 minute, iar amestecul va deveni spumos. Apoi toarna inca 2 pahare de apa calduta in castron si adauga 2 lingurite de sare si jumatate din cantitatea de faina si amesteca bine. Toarna si restul fainei. Urmeaza framantatul, marea placere a copilului! Adora sa stea sa amestece el, sa framante cu manutele lui aluatul. Lasa-l sa se joace cat mai mult cu aluatul.
- Explica-i ca aluatul trebuie sa fie moale si elastic, dar sa nu fie lipicios. Atunci cand nu se lipeste de manute este numai bun.
- Din aluatul obtinut, modeleaza o bila, apoi pune-o intr-un castron cu putin ulei. Acopera vasul cu o folie de aluminiu, dar inainte de asta povesteste-i copilului cum, pentru ca drojdia este un ingredient magic, bila va creste ca un urias si va ajunge de doua ori mai mare. Dar pentru asta, trebuie sa puneti vasul timp de o ora intr-un loc caldut.
- Apoi pe o suprafata pudrata cu faina, imparte aluatul in 12 bucati.
- Urmeaza ora de modelaj: pune-l pe copil sa se joace cu aluatul si sa-i dea forma covrigeilor. Fiecare bucata trebuie modelata intr-o bila, apoi aceasta se turteste cu palmele, apoi cu coada unei linguri de lemn scobiti o gaura in mijlocul fiecarui covrig (gaura trebuie sa aiba cel putin 2 centimetri). Dupa ce sunt modelati covrigii, ai grija sa-i pui pe tava sau sa-i acoperi cu o folie de aluminiu sau cu un prosop, pentru ca ei vor continua sa creasca!
- In timp ce copilul se joaca de-a modelajul, pune o oala mare de apa la fiert, in care adaugi zaharul. Cand clocoteste pune pe rand covrigii in oala sa se opareasca. Se lasa pe foc in oala clocotita cate doua minute, dar intorcandu-i tot timpul de pe o parte pe cealalta. Trebuie sa capete o crusta si sa se umfle. Scoate-i din apa cu o spumiera si scurge-i bine.
- Apoi lasa-l pe copil sa aseze semintele pe fiecare covrigel in parte, apoi sa-l aseze intr-o tava tapetata cu hartie de copt in prealabil.
- Incinge cuptorul bine, la cel putin la 200 grade C si lasa tava in cuptor pentru aproximativ 20-30 minute sau pana cand covrigeii devin aramii si crocanti.
Se servesc reci, cu un iaurt sau un compot de fructe.
Pofta buna!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Reteta zilei: Cirese in prajitura