Laptele formula: preparare si depozitare

Fie ca ai decis sa-ti hranesti bebelusul cu lapte formula inca de la nastere, fie il alaptezi, dar doresti sa suplimentezi si cu lapte praf sau ai decis sa-l intarci si sa treaca pe formula, indiferent despre ce situatie este vorba, cu siguranta vei avea nevoie de cateva informatii legate de laptele formula, de prepare si depozitare.

Citeste si: Cum alegi laptele formula pentru bebelusul tau?

Trebuie sa sterilizez biberoanele si tetinele inainte de prima utilizare?

Da, inainte de prima utilizare a biberoanelor si tetinelor este obligatorie sterilizarea acestora. Cea mai simpla si mult mai putin costisitoare este metoda clasica, cea prin fierbere, dar exista si alte metode, mult mai rapide: sterilizatorul electric, sterilizarea la rece, la cuptorul cu microunde etc.

Trebuie sa sterilizez biberoanele si tetinele inainte de fiecare hranire cu lapte formula?

Da, specialistii sustin ca acest lucru este obligatoriu pana la varsta de cel putin 6 luni, scrie kidshealth.org. Cu toate acestea, multi pediatri recomanda sterilizarea biberoanelor, tetinelor si altor accesorii pana la varsta de 1 an.

Citeste si: Cum alegi biberoanele pentru bebelusul tau?

Cum prepar laptele formula?

Sterilizeaza toate ustensilele necesare pentru a-ti hrani bebelusul cu lapte formula. Este important ca inainte de a prepara laptele formula sa te speli bine pe maini cu apa si sapun. Fierbi o anumita cantitate de apa, pe care o lasi sa se raceasca (pana la temperatura de aproximativ 36-37 grade C), iar cand se raceste o pui in sticluta bebelusului, adaugand cantitatea de lapte praf indicata pe cutie sau ambalaj, dupa care adaugi tetina, capacul si agiti viguros timp de cateva secunde sau pana este gata laptele formula.

Intotdeauna verifica pe incheietura mainii, daca temperatura laptelui este potrivita (daca nu este prea fierbinte!) pentru bebelusul tau.

Cat timp pot tine laptele formula in biberon?

Formula proaspat preparata trebuie folosita imediat. Daca bebelusul nu mananca in urmatoarea jumatate de ora si este tinut biberonul la temperatura camerei, acesta trebuie aruncat. Daca bebelusul nu consuma tot continutul  din sticluta, restul de formula trebuie aruncat.

Daca prepari laptele formula, poti sa-l depozitezi cateva ore in frigider (pana la 24 de ore, conform kidshealth.org), avand grija ca acesta sa nu fie pus la usa frigiderului si sa aiba un capac care acopera tetina.

Cum pot incalzi biberonul bebelusului?

Unii bebelusi prefera laptele formula la temperatura camerei, in timp ce altii il iubesc un pic mai caldut. Daca ai depozitat laptele formula deja preparat in frigider si iti doresti sa incalzesti un pic biberonul, il poti pune intr-un vas cu apa incalzita si-l poti lasa acolo pentru cateva minute sau poti folosi un incalzitor electric special pentru biberoane.

Indiferent despre ce metoda de incalzire a biberonului alegi, este important sa agiti viguros biberonul, astfel incat sa se amestece bine tot laptele din interiorul sticlutei.

Nu incalzi niciodata laptele formula la combina cu microunde!

Citeste si: Pompa de san electrica sau manuala?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here