Cat de sigur este sa zbori cu avionul in timpul sarcinii?

In general, este sigur sa zbori cu avionul daca esti insarcinata, neafectandu-te in cazul in care ai o sarcina usoara si fara complicatii. Multe dintre companiile aeriene nu iti vor permite sa zbori dupa cele 36 de saptamani de sarcina, (iar unele companii chiar și după vârsta de 28 de săptămâni) sau dupa a 32-a saptamana in cazul in care ai o sarcina multipla. Iata ce trebuie sa stii despre calatoria cu avionul a viitoarelor mamici! 

In cazul in care iti doresti sa calatoresti cu avionul, cel mai probabil vei discuta cu medicul tau obstetrician-ginecolog despre asta. Sunt unele viitoare mame care evita calatoria cu avionul in primele 12 sau 15 saptamani de sarcina din cauza starilor de greata si oboselii pe care le resimt in aceasta perioada, potrivit Serviciilor Nationale de Sanatate din Marea Britanie (UK). 

In cazul in care ai o sarcina normala, sanatoasa, poti calatori cu avionul. Cel mai probabil vei afla ca in cel de-al doilea trimestru de sarcina – intre saptamanile 14 si 27 – este timpul recomandat de a zbura, scrie Baby Center. Primul trimestru de sarcina este, in general, cu stare de greata, iar dupa ce vei trece de aceasta perioada nivelul tau de energie va fi unul mai mare si sansele unui avort spontan vor fi mici. 

Inainte de a-ti cumpara biletele, este necesar sa citesti regulamentul companiilor de zbor pentru a vedea cand iti vor permite sa calatoresti cu avionul. Dupa cele 28 de saptamani de sarcina, majoritatea companiilor de zbor vor primi o scrisoare de la medicul tau obstetrician-ginecolog care va confirma: ca ai o stare de sanatate buna, ca ai o sarcina normala si termenul presupus la care vei naste

Exista si companii aeriene care vor o clarificare a scrisoarei medicale daca termenul la care vei naste este mai putin de patru saptamani inainte de data calatoriei cu avionul si ce complicatii sunt de asteptat privind nasterea copilului. Prin urmare, restrictiile variaza in functie de compania de zbor. 

Care sunt complicatiile ce pot aparea in timpul calatoriei cu avionul?

Atunci cand zbori mai mult de patru ore, poate creste riscul de a face cheaguri de sange (tromboza). Cu toate acestea, nu exista o evidenta clara daca acest risc este mai mare in cazul unei femei insarcinate. 

Purtand ciorapi compresivi si antitrombotici, se va reduce riscul de a acumula cheaguri de sange si de a-ti retine lichidul sangvinic in zona picioarelor. Este foarte important sa incerci sa te plimbi, oricand ai ocazia, pe hol si sa porti haine lejere si comportabile care sa nu te stranga. 

Este cabina de pasageri sigura pentru sarcina ta?

Da, atat timp cat zbori intr-un avion de tip comercial. Atat timp cat si medicul tau, si compania aeriana accepta calatoria cu avionul si starea sarcinii tale, atunci presiunea cabinei de pasageri nu va fi o problema, conform Baby Center.

Citeste si Semnale de alarma in sarcina

Cabinele de pasageri sunt construite astfel incat sa ofere confort. Aerul din avion este putin mai scazut fata de cel de la nivelul pamantului, dar cu toate acestea cantitatea de oxigen nu va afecta bebelusul din burtica. Tot ce se va intampla este ca vor exista schimbari fiziologice menite sa se asigure ca atat tu, cat si copilul primiti suficient oxigen. Asta va include tensiunea arteriala ridicata si frecventa cardiaca.

Nu este bine sa optezi pentru tipul de avion necomercial si mic din cauza nivelului scazut de oxigen la altitudini mari. In cazul in care suferi de o afectiune, exista riscul de a se reduce oxigenul din sange, cum este in cazul anemiei severe, sau de a face cheaguri de sange ori insuficienta placentara. 

Prin urmare, exista cativa factori de risc in zborul cu avionul atunci cand suferi de: anemie severa, boli cardiace, boli respiratorii, hemoragie recenta, fracturi de oase, scrie Asociatia Americana de Sarcina

Este important totodata sa te asiguri ca vei avea acces la facilitati medicale atunci cand ar fi cazul si ca medicamentele impotriva starilor de greata nu iti sunt daunatoare atat tie, cat si bebelusului. 

Despre calatoriile internationale

Cel mai sigur este sa vorbesti cu medicul tau daca este in regula sa faci calatorii internationale si daca ai nevoie sa faci imunizare (vaccin). Totodata boala diareica este o ingrijorare frecventa care apare in cazul calatoriilor in strainatate. Aceasta problema se stie ca duce la deshidratare

Va trebui sa tii cont de cateva lucruri, si anume:

  • sa bei multa apa;
  • asigura-te ca laptele de baut este pasteurizat;
  • inlatura fructele si legumele daca nu au fost gatite sau curatate;
  • asigura-te ca preparatele din peste sau carne de pasare au fost gatite complet.

Totodata dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens, considera ca „sunt de evitat eforturile fizice prelungite sau eforturile de intensitate mare ce ar putea duce la declansarea nasterii, consumul alimentelor ce ar putea declansa gaze (fasole, varza), alimente de tip fast-food sau fermentate. De asemenea, sofatul in ultimele trei luni de sarcina ar trebui evitat atat din cauza unei pozitii incomode la volan (burta este mai mare), dar si a purtatii centurii de siguranta care poate deveni incomoda si, nu in ultimul rand, din cauza faptului ca travaliul se poate declansa oricand. Tot in aceasta ultima perioada de sarcina, se recomanda amanarea calatoriilor cu avionul, mai ales in ultima luna, cand posibilitatea de declansare a travaliul este mare”.

Prin urmare, in calatoria cu avionul trebuie sa te imbraci si sa te incalti confortabil; sa-ti iei pilota preferata; sa te intinzi; sa ai gustari sanatoase la tine; sa te bucuri de calatorie. 

Citeste si Ultimele luni de sarcina – ce ai de facut?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here