Copiii care sufera de dizabilitati intelectuale, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul X Fragil sau alte intarzieri cognitive, au nevoie de activitati fizice la fel ca si ceilalti copii. Sportul, in general, ajuta copilul sa-si construiasca o incredere de sine si il ajuta sa cunoasca si alti copii din acea comunitate.
Dizabilitatea intelectuala (DI) se caracterizeaza prin limitarile functionarii intelectuale in doua sau mai multe arii de abilitati: comunicare, autodirectie, sociale, independenta, autoprotectie etc. Desi IQ-ul nu este afectat, ADHD este considerata o dizabilitate intelectuala deoarece afecteaza abilitatea copilului de a invata.
Copiii care sufera de sindrom Down au nevoie de fitness. Acesti adolescenti tind sa aiba de doua pana la trei ori mai multe sanse sa devina obezi decat copiii care nu sufera de aceasta conditie genetica.
Copiilor cu sindrom Down li se pot parea aceste exercitii fizice putin dificile din cauza vederii si echilibrului slabe, musculaturii fragile sau hiperflexibilitatii. Instabilitatea atlantoaxiala este o problema ortopedica comuna a persoanelor care sufera de sindrom Down. In acest caz, doctorii pot recomanda cateva restrictionari in privinta exercitiilor fizice din cauza riscului aparitiei leziunilor ale maduvei spinarii.
Citeste si Sporturi pentru copii
Ce activitati sunt recomandate pentru copiii cu dizabilitati intelectuale?
Plimbarea, jogging-ul, utilizarea unei biciclete de fitness, echitatia si dansul (cu impact usor) sunt recomandate copiilor cu dizabilitati intelectuale, scrie Very Well Family. Exista numeroase tipuri de exercitii care pot functiona, dar depinde de abilitatile si de interesul copilului.
Jocurile olimpice speciale ofera o multitudine de sporturi individuale sau de echipa. Astfel, copiii se pot juca, pot dobandi noi abilitati, pot concura cu alti colegi atat pe plan local, cat si pe plan international.
Pentru siguranta unui copil cu dizabilitati intelectuale, este importanta permisiunea unui medic inainte ca acesta sa participe la o activitate sportiva. Atat profesorii, cat si antrenorii trebuie sa fie rabdatori si sa-i incurajeze pe acesti copii, prin demonstratii gestuale sau prin povesti, deoarece poate fi putin dificil pentru acestia sa dobandeasca abilitati noi. Atunci cand copilul exerseaza alaturi de un prieten (poti fi si tu, parintele, alaturi), motivatia este mai puternica. Astfel, isi va putea vedea progresul si imbunatatirile, de-a lungul timpului.
Sfatul ar fi sa iei legatura cu un doctor, cu un profesor de sport sau cu un antrenor care sa te indrume inspre cele mai bune activitati fizice, potrivite nevoilor copiilor cu dizabilitati intelectuale. De asemenea, pot fi de ajutor si experientele altor parinti cu copii speciali.
Moreover si echipa sa (2000) sugereaza ca acesti copii cu dizabilitati intelectuale se implica mai mult in activitati de joaca spontane, non-repetitive, potrivit Danielei Bulgarelli de la Universitatea din Torino, in lucrarea sa „5 jocuri pentru copiii cu dizabilitati intelectuale” (2019).
Citeste si Avantajele si dezavantajele implicarii copilului in activitati sportive
Potrivit The Classroom, inotul, camping-ul sau cantatul sunt alte activitati de joaca pentru copiii speciali.
Inotul ajuta la modelarea corporala si impulsioneaza abilitatile mentale, indiferent de varsta, conform Jurnalului International al Psihologiei Sportului (JIPS). Presiunea fina a apei ii ajuta sa se calmeze, iar inotul sub apa poate reduce potentialele zgomote din jur deoarece apa are efect de izolare.
Camping-ul este o activitate eficienta pentru copiii care sufera de ADHD. Experientele dinamice din parcurile de aventura ii mentin pe acesti copii departe de inrautatirea tulburarii lor. Camping-ul este, de asemenea, o activitate structurata, potrivita pentru copiii cu ADHD care se vor bucura de mersul cu bicicleta, de inot sau de drumetii.
Cantatul este, de altfel, un joc interactiv care vine in sprijinul copiilor cu dizabilitati intelectuale, mai ales pentru cei care sufera de autism. Astfel, se va pune accentul pe repetarea sunetelor. Copiii speciali vor invata sa interactioneze social, mimand sunetele produse de catre ceilalti. Stimularea senzoriala va fi mult mai eficienta decat daca parintele ar tipa.
Jocul palpabil
Copiii speciali vor invata ce inseamna cauza si efectul. Atunci cand copilul atinge o parte a fetei parintelui, acesta din urma ii va oferi un feedback. De exemplu, atunci cand copilul va atinge nasul mamei, aceasta ii va oferi un feedback, inchizandu-si ochii.
Hipoterapia sau terapia cu cai este eficienta in cazul copiilor cu sindromul Asperger. Directionand calul, copilul invata unde se afla corpul (ca orientare in spatiu) si ce inseamna coordonarea, potrivit Metro Kids.
Special Olympics Romania ofera programe de pregatire si competitii sportive la 12 discipline olimpice pentru persoane cu dizabilitati intelectuale de toate varstele, printre care se afla si programul „Educatie Fizica si Sport Adaptat” sau programul „Sportivi Tineri” pentru copiii speciali sub varsta de opt ani.
Fundatia „Motivation Romania” vine in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati din Romania prin sport, tabere si integrare sociala.
Potrivit datelor statistice colectate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, subordonata Minsiterului Muncii si Justitiei Sociale, la sfarsitul lunii martie, anul acesta, numarul total de persoane cu dizabilitati a fost de 826.197. Informatiile privind numarul de persoane au fost comunicate de catre directiile generale de protectie sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Dintre acestea, 97,85% se afla in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent si 2,15% de persoane se afla in institutiile publice de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu dizabilitati.
Citeste si Spune „Nu” bullying-ului, chiar si in sport!
Autor: Andreea Borcila