Sarcina „misterioasa”: cum poti naste fara sa stii ca ai fost insarcinata in tot acest timp

O viitoare mamica stie/simte atunci cand este insarcinata – asta este un lucru pe care il cunoaste toata lumea. Atunci cand auzi cazuri de tipul „Am simtit neaparat ca trebuie sa imping si atunci a fost momentul in care a venit un bebelus pe lume”, ceilalti oameni sunt fie confuzi, fie sceptici. Sarcina criptica sau „sarcina misterioasa” este cat se poate de adevarata, fiind o conditie care apare destul de rar in randul femeilor.

Sarcina „misterioasa” se mai numeste si sarcina criptica. Aceasta stare se refera la o femeie care isi poarta sarcina, fara sa stie de acest lucru. Semnele unei sarcini sunt confundate cu simptome ale altor afectiuni.

Cum se pot recunoaste semnele unei sarcini criptice?

Absenta ciclului menstrual este unul dintre cele mai evidente simptome atunci cand esti insarcinata. O femeie are perioade ale menstruatiei neregulate din motive medicale, precum alte afectiuni, din cauza unei alimentatii sarace in nutrienti sau din cauza stresului. Totodata si femeile care se apropie de menopauza tind sa aiba ciclu menstrual intrerupt ori cele care iau, in paralel, pilule contraceptive. De altfel, se intampla ca, in timpul sarcinii, unele femei sa aiba sangerari „ca de menstruatie”, dar in cazul acestora trebuie neaparat contactat medicul specialist pentru aflarea unui diagnostic corect, cel mai probabil existand alte afectiuni la mijloc, potrivit The Conversation.

Al doilea lucru comun in cazul femeilor insarcinate este starea de greata. Al treilea lucru comun, referitor la inceputul sarcinii, este luarea in greutate. Femeile care nu stiu ca sunt insarcinate pot crede ca luarea in greutate este din cauza alimentatiei excesive (sau pe fond de stres).

Un alt semn distinctiv, in timpul sarcinii, sunt miscarile copilului din burtica intre cele 18 si 20 de saptamani de sarcina. Miscarile fetale timpurii pot fi descrise ca niste „balonari”, fiind confundate cu gazele intestinale. Miscarile din burtica arata ca bebelusul creste si se dezvolta, dar femeile, care au avut parte de o sarcina criptica, au raportat ca nu au simtit deloc miscarile fetale.

Citeste si Ce vei afla in timpul ecografiei de la mijlocul perioadei de sarcina?

Pentru majoritatea femeilor, perioada de sarcina reprezinta o ocazie de a se pregati si de a se „schimba” pentru viata ulterioara de mamica. Chiar si asa, majoritatea gravidelor vor fi surprinse de momentele de dupa nastere, dar cele care nu au stiut, nicio clipa, faptul ca sunt insarcinate, nasterea unui copil le poate soca fiindca nu erau pregatite pentru viitoarea „meserie”. In plus, femeile care nu stiu de existenta unei sarcini nu pot avea acces la ingrijirea antenatala, eventualele complicatii nu pot fi detectate, iar acestea isi pot continua acelasi stil de viata: sa fumeze sau sa bea alcool, nestiind ca obiceiurile lor sunt daunatoare.

Atunci cand nivelul de hormoni este scazut, semnalele unei posibile sarcini sunt aproape imposibil de notificat, potrivit Health Line.

Este frustrant pentru o femeie care sufera de aceasta conditie sa afle, prea tarziu, ca poarta o sarcina si se afla deja in luna a saptea, a opta sau chiar a noua. Sunt femei care sunt surprinse de durerile travaliului nefiind pregatite pentru expulzia copilului.

Femeile gravide, in general, se bazeaza pe un test de sarcina care indica daca rezultatul este „pozitiv” sau „negativ”. Pe langa acesta, exista si alte verificari, cum ar fi testul de sange sau testul cu ultrasunete (ecografia) la cabinetul unui obstetrician-ginecolog.

O caracteristica a femeilor care nu stiu ca sunt insarcinate este ca apar la medicul specialist abia cand se confrunta cu dureri abdominale severe. Majoritatea acestor femei nasc singure, fara asistenta medicala, ceea ce pune atat viata lor, cat si pe cea a copilului in pericol.

Desi aceasta situatie a fost recunoscuta de literatura de specialitate, a existat si partea neagra a sarcinii criptice: in urma raportarilor, femeile care se confruntau fie cu moarte fetala (moartea bebelusului in pantec), fie cu moartea bebelusului imediat dupa nastere, erau catalogate drept „mincinoase” si puteau fi acuzate de pruncucidere.

Citeste si 10 simptome din sarcina pe care n-ar trebui sa le ignori

De exemplu, in America, o femeie care a raportat moartea fetala dintr-o sarcina „misterioasa” a fost incarcerata fiind acuzata de infanticid.

O alta tanara in varsta de 35 de ani, Michelle Mulvehill, a nascut o fetita la nici o saptamana dupa ce a aflat ca este insarcinata. Desi suferea de Sindromul ovarelor polichistice, nu mai avea menstruatie de doi ani, era supraponderala si cu probleme digestive, aceasta nu s-a asteptat nicicand ca va naste vreodata. Dupa ce o prietena de-a  sa i-a marturisit ca arata obosita si a intrebat-o daca este insarcinata, lui Michelle i-a trecut prin gand sa faca totusi un test de sarcina. De fapt, ea era cat se poate de fertila, scrie site-ul Naste Natural.

Nu toate cazurile de sarcina criptica se termina cu happy-end. Se poate intampla ca femeia care a nascut sa aiba un partener de cuplu abuziv, care sa nu inteleaga ce s-a intamplat, ori familia sa nu accepte nou-nascutul.

Testele de sarcina, chiar si cele cu ultrasunete, pot avea un rezultat „negativ” atunci cand ai o sarcina criptica. Motivele sunt diferite si difera de la caz la caz, dar in general, cauzele pot fi urmatoarele:

  • Suferi de Sindromul ovarelor polichistice;
  • Ai perioade de menstruatie absenta;
  • Esti o persoana foarte activa/atletica;
  • Ai nascut recent;
  • Chiar si un test cu ultrasunete poate da gres.

Toate aceste cauze nu sunt acumulate suficient astfel incat sa-ti ofere un rezultat „pozitiv” a testului de sarcina, conform Health Line.

Conditiile asociate cu o sarcina „misterioasa” sunt:

  • Sindromul ovarelor polichistice – aceasta boala limiteaza fertilitatea si creeaza o instabilitate hormonala;
  • Premenopauza – este perioada inainte de menopauza atunci cand menstruatia incepe sa fie din ce in ce mai putin consistenta. De altfel, simptomele sarcinii pot fi confundate cu simptomele premenopauzei;
  • Dispozitivele intrauterine (DIU) – desi sunt eficiente, poti avea o sarcina chiar si cu aceste dispozitive;
  • Poti avea o sarcina imediat dupa ce ai dat nastere;
  • Ai un corp atletic – persoanele sportive au niveluri scazute a unor anumiti hormoni, ceea ce va face detectarea unei sarcini mai dificila.

Travaliul si nasterea, in cazul unei sarcini criptice, sunt aceleasi ca ale unei sarcini normale. Singura diferenta este ca viitoarea mamica nu se astepta la o nastere, iar impactul psihic poate fi unul intens.

Prin urmare, cele mai bune metode de a afla daca esti insarcinata sunt prin testele de urina, de sange si cu ultrasunete. Daca vei continua sa ai simptome (potrivite unei sarcini) cu toate ca ai avut un raspuns „negativ” al testelor de sarcina, cel mai indicat este sa contactezi, cat mai repede posibil, un medic specialist. Asadar, nu astepta cu lunile pana sa investighezi ce se intampla cu tine!

Citeste si Cat timp dureaza pana ramai insarcinata?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here