Generatiile se schimba! Cateva lucruri surprinzatoare despre lumea sportului

Sportul in ceea ce-i priveste pe copii nu mai seamana „vremurilor” de acum una sau doua generatii. Chiar daca ai jucat tu insuti un sport in copilarie, sunt multe alte lucruri fascinante pe care copilul tau le va afla. 

Iata ce inseamna sportul in zilele noastre, potrivit Very Well Family:

Exista un sport pentru fiecare dintre noi

Copiii nu mai au in vedere doar jocurile clasice de fotbal sau de inot. Exista, in prezent, o gama larga de jocuri pentru copii, cum ar fi Concursul National de Sport Stacking sau „stivuirea paharelor” care se refera la o buna coordonare ochi-mana si la capacitatea de viteza; tragerea cu arcul si sageti sau polo pe apa, prima activitate sportiva care a aparut in programul Jocurilor Olimpice moderne, fondata de englezul William Wilson. Primele echipe de water polo au aparut la Cluj, Timisoara si Targu-Mures. Un lucru important este faptul ca exista sporturi si pentru copiii speciali, fie ca vorbim despre cei cu autism, cu ADHD, cu astm sau cu dizabilitati intelectuale.

Citeste si Sporturi pentru copii

Nu este niciodata prea tarziu sa te alaturi unui sport

Daca esti la varsta adolescentei si visezi sa fii precum Nadia Comaneci, s-ar putea ca lipsa antrenamentelor inca din copilarie sa nu te avantajeze. Asta nu inseamna ca nu poti merge la cursurile de dans sportiv, dans contemporan, sa sari de pe o trambulina sau achizitionezi un trapez cu inele. In functie de abilitati si de preferinte, orice copil poate practica o activitate la orice varsta. In schimb, daca preferi sporturile de competitie, exista numeroase modalitati prin care te poti distra, cum ar fi meciurile de volei sau ping-pong-ul.

Este nevoie sa stii ce sa faci in cazul unei contuzii cerebrale

Sporurile de contact, cum ar fi box-ul, rugby-ul, fotbalul sau plimbarea cu bicicleta sunt cele mai frecvente cauze ale comotiei cerebrale. Sportivii care se reintorc la antrenamente imediat dupa ce au suferit o comotie, pot avea probleme serioase. Unei persoane care a mai suferit o contuzie cerebrala ii poate fi mai dificil sa se recupereze la a doua sau a treia ranire in zona capului.

Este important sa:

  • Observi si sa recunosti semnele si simptomele unei comotii;
  • Citesti protocolul ligii sau asociatiei la care este inscris copilul tau;
  • Vorbesti cu cel mic despre importanta raportarii oricarei raniri in timpul antrenamentelor sau meciurilor;
  • Faci mai multe investigatii medicale si o examinare fizica a leziunii cerebrale;
  • Aplici sfaturile medicului in privinta recuperarii fizice si psihice ale copilului.

Copilul inca mai are nevoie de joaca, nu doar de o activitate sportiva

In general, copiii au nevoie sa aiba si un program de activitate nestructurata, fara reguli si antrenori, in care sa-si dea frau liber imaginatiei bogate si sa se distreze jucandu-se. Copilaria este cea mai importanta, inainte de toate!

Citeste si Cand este copilul pregatit pentru sport?

Esecul este un lucru esential

Sa pierzi „cu capul sus” si cu demnitate este o lectie importanta de viata pentru copilul tau, iar sportul este ocazia potrivita unde cel mic va invata despre asta. Desigur, este important sa ne setam obiective, dar scopul nu va fi intotdeauna de tipul „A castiga este totul”.

Pauza este importanta

Nu este vorba doar de weekend! Pentru rezultate cat mai bune si pentru siguranta sanatatii, copilul are nevoie sa-si relaxeze muschii, fara sa se supraspecializeze intr-un sport sau sa se suprasolicite la antrenamente.

Cel mai probabil, copilul va avea nevoie sa-si protejeze vederea

Cele mai multe raniri in zona ochilor se intampla in timpul activitatilor sportive. In cazul unui traumatism ocular ce a determinat umflarea si invinetirea pleoapelor si a tesuturilor din jurul ochilor, este necesara o compresa rece aplicata in zona afectata si contactarea, in cel mai scurt timp, a medicului. Nu se va apasa pe ochi si nu se va freca la ochi!

Vei fi alaturi de copilul tau

Participarea copilului la o activitate sportiva implica si prezenta ta acolo. Asta este ceea ce se numeste „timp voluntar” in care iti vei dori sa-i fi alaturi copilului tau prin orice mijloace, fie ca mergi cu acesta intr-un turneu, fie ca ai pregatit cele mai cool tricouri pe care sa le poarte sustinatorii.

Nu trebuie sa fii un parinte sportiv

Este in regula daca nu ai o coordonare ochi-mana foarte buna sau daca nu stii, inca, sa mergi pe bicicleta. In continuare ramai modelul pentru care copilul iti este cel mai mare fan! Nu ezita sa stai de vorba cu cel mic despre cate-n luna si-n stele.

Citeste si Ce trebuie sa stii atunci cand copilul spune: “Nu-mi place sportul!”

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here