Oxiurul este un vierme parazit care traieste in intestinul omului (dar mai ales in cel al copilului), al unor animale si pe unele plante. Astfel, oxiurul apare, de cele mai multe ori, la copiii cu varsta cuprinsa intre trei si zece ani. Atunci cand exista un mediu murdar, dar si cand nu se respecta regulile de igiena personala, copilul se poate infesta cu acesti viermi paraziti.
Infectia parazitara cu oxiuri la copii: simptome si preventie
Oxiurii se multiplica atunci cand femelele isi depun ouale in timpul noptii, iar mancarimile sunt cele mai pronuntate in acest interval de timp. Femela depune ouale la nivelul perineului care devin infectante in aproximativ sase, opt ore si raman, asa, timp de trei saptamani, potrivit specialistilor de la Medicover.
Infectia cu oxiuri (Enterobius vermicularis) se numeste enterobioza. Acesti viermi paraziti sunt de talie mica, sunt alungiti, iar masculul adult are intre unu si patru milimetri lungime, in timp ce femela are intre opt si 13 milimetri lungime, scrie Sfatul Medicului.
Infectia cu oxiuri este contagioasa si se raspandeste, rapid, printre copii, mai ales la gradinita sau la cresa. Se poate lua parazitul prin atingerea obiectelor contaminate sau prin calea fecal-orala, adica maini murdare si alimente contaminate. Oxiurii se dezvolta „armonios” doar in tubul digestiv, rare fiind trecerile in alte organe, cum ar fi vaginul sau ficatul.
Potrivit Mom Junction, o cauza frecventa a acestei infectii este igiena precara. Iata care sunt modalitatile prin care copilul se poate infecta cu oxiuri:
- Transferul de oua parazite: cand un copil, dupa expulzarea fecalelor, trece cu mana de la anus asupra oricarui obiect, ouale fac transferul mana-obiect, iar ulterior sunt preluate de catre ceilalti copii care ating obiectul contaminat;
- Prin aer: ouale pot fi prezente in aerul inhalat de la o persoana infectata. De altfel, copilul se poate infecta chiar si atunci cand consuma alimente pe care stau ouale parazite sau atunci cand oxiurii stau pe haine si pe lenjeriile de pat.
Prin urmare, sunt vitale mentinerea igienei personale si curatenia locuintei pentru a proteja sanatatea copilului, dar si a familiei.
Simptomele infectiei cu oxiuri
Simptomele normale ale enterobiozei sunt: eruptii si mancarimi intense in zona anusului, nervozitate, agitatie, colon iritabil, nopti nedormite.
Simptomele severe ale enterobiozei sunt: lipsa poftei de mancare, scurgeri vaginale in cazul fetelor la orice varsta, pierderea excesiva in greutate, usturime sau durere la urinat, scaune diareice, mucoase, stare de anxietate.
Testul adeziv este folosit pentru depistarea infectiei cu oxiuri. Acest test poate fi realizat atat acasa, cat si la o clinica medicala. Testul adeziv se face rapid, in jurul zonei anale, in care se vor „pastra” ouale parazite pe adeziv in cazul in care acestea exista. Aceasta amprenta anala este cea mai recomandata modalitate de a depista viermii paraziti. Etapele unei amprente anale pot fi urmarite aici.
Doar medicul pediatru va putea prescrie tratament medicamentos in cazul infectiei cu oxiuri.
De asemenea, este important sa luam masuri preventive, mai ales cand vine vorba despre sanatatea copilului nostru, cum ar fi:
- Igiena personala: asta inseamna maini spalate intotdeauna, baita corporala, haine de casa curate.
- Razele de soare: ouale parazite mor atunci cand intra in contact cu lumina. De aceea, este important sa deschizi usile sau ferestrele pentru a se insenina, mai mult, in camera copilului.
- Copilul nu ar trebui sa se scarpine, chiar daca mancarimea ii da batai de cap. De altfel, indruma-ti copilul sa se spele pe maini, dupa ce a facut asta.
- Spala atat hainele, cat si lenjeriile de pat ale copilului infestat in apa fierbinte pentru a te asigura ca acea contaminare a disparut complet.
De retinut, copilul se poate reinfesta cu oxiuri daca micutul continua sa locuiasca intr-un mediu murdar sau daca nu-si mentine o igiena personala zilnica.
Autor: Andreea Borcila