Scaunul auto pentru copii trebuie folosit intotdeauna atunci cand plecam cu copilul cu masina… ORIUNDE. Un studiu recent arata ca scaunul auto trebuie folosit doar in contextul in care masina se afla in deplasare, mai ales in cazul unui bebelus. Micutul nu trebuie lasat sa doarma in scaunul auto daca deplasarea cu masina s-a incheiat!
Potrivit unui studiu recent, care s-a intins pe durata a zece ani de cercetare, trei procente din cele 11.779 de decese in somn ale bebelusilor au fost reprezentate de decesele in diverse locuri, cum ar fi in scaunul auto, in carucior sau intr-un balansoar. Aproape 63% dintre decese s-au petrecut in scaunul auto. O zecime dintre decese a avut loc chiar si atunci cand scaunul auto era utilizat corespunzator, scrie Working Mother.
Citeste si Paturi mai sigure pentru copii
„Aceste decese au aparut in contextul in care scaunul auto nu era folosit pentru scopul sau, acela de a transporta copilul, ci era utilizat ca substitut pentru patut sau pentru balansoar”, precizeaza dr. Jeffrey Colvin, autorul studiului.
Totodata alte decese ale copiilor s-au intamplat atunci cand acestia fie cadeau din scaunul in care stateau, fie cadea scaunul de pe suprafata pe care erau pusi copiii.
Autorul studiului considera ca ar fi mult mai in siguranta ca scaunele sa fie folosite acasa, pe suprafete plane.
„De multe ori am vazut contextul in care bebelusii erau lasati ore intregi in scaunul auto, ajungand sa se intoxice in tot acel timp”, explica medicul.
Citeste si Cea mai buna alegere in materie de patuturi pentru copii
In anul 2015, Academia Americana de Pediatrie a publicat un studiu similar acestuia, in care s-a ajuns la concluzia ca bebelusul, lasat singur in scaunul auto, ajunge sa se asfixieze. O mama din SUA, Lisa Smith, a impartasit povestea sfasietoare a acesteia in care fetita sa de numai un an a murit in acest fel. Femeia, explica ea, a fost sunata de catre bona si instiintata ca fetita, Mia, nu se mai trezea din somn. Dupa investigatiile medicale, s-a aratat ca fetita murise din cauza asfixierii deoarece dormise intr-o pozitie, in scaunul auto, care i-a blocat caile respiratorii.
Multi dintre parinti considera ca este in regula sa lase copilul nesupravegheat in scaunul auto, in timp ce acestia pleaca chiar si pana la magazin, dar nu realizeaza cum pot afecta curelele scaunului pozitia capului copilului.
In schimb, autorul cercetarii considera ca este absolut potrivit ca micutul sa stea in scaunul auto in timp ce masina se deplaseaza.
„Parintii trebuie sa stie ca scaunul auto este doar pentru interiorul masinii, iar atunci cand vor iesi din acest spatiu este important sa puna copilul in patutul sau de acasa”, a mai precizat autorul studiului, potrivit Working Mother.
Citeste si Ce este sindromul mortii subite la sugari si de ce apare?
Autor: Andrea Borcila