Ce este sindromul mortii subite la sugari si de ce apare?

Sindromul mortii subite la sugar este un fenomen tot mai rar, cu toate acestea este un diagnostic destul de crunt. Afla aici ce trebuie sa stii despre acesta, de ce apare, dar si despre principalele reguli de siguranta pentru somnul bebelusului.

Citeste si: Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!

Sindromul mortii subite la sugari (prescurtat in romana, SMSS sau SIDS, in engleza) inseamna decesul sugarului cu varsta de sub 1 an, fara o cauza cunoscuta si de obicei acesta survine in timpul somnului. In termeni mai populari este cunoscut drept “moartea in patut”.

Aceasta nu poate fi prevazuta si nici prevenita. Nu exista nicio investigatie care poate sa determine daca bebelusul se afla in pericol sau sub risc crescut de SMSS.

Nu exista niciun tratament si nici simptome care ar indica aparitia SMSS. Sugarul pare a fi sanatos inainte de a adormi si de a fi pus in patut. Nimeni nu este vinovat de decesul bebelusului. Cercetarile si statisticile de pana in prezent arata ca baietii sunt cei mai afectati si ca cele mai multe cazuri de SMSS se intampla in sezonul rece.

Citeste si: Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

Specialistii spun ca ar exista unii factori de risc, precum prematuritatea, o greutate mult prea mica a bebelusului, mama adolescenta, lipsa ingrijirii adecvate a femeii insarcinate, fumatul gravidei sau expunerea bebelusului la fumul de tigara etc. Factorii respectivi sunt inca neclarificati in totalitate.

Un ultim studiu, publicat in revista medicala The Lancet, sustine ca SMSS ar putea avea si o cauza genetica (o mutatie genetica rara).

Pediatrii ofera cateva recomandari si sustin ca respectarea acestora ar putea reduce riscul de SMSS:

  • Bebelusul trebuie pus intotdeauna sa doarma pe spate (nu pe lateral, nu pe burtica)
  • Patutul bebelusului ar fi bine sa fie amplasat in camera parintilor, cel putin pana la varsta de 1 an.
  • Sa se renunte la fumat in preajma copilului, iar parintii sa nu foloseasca bauturi alcoolice, fiindca acestea le-ar putea diminua atentia si viteza de reactie de a raspunde prompt la nevoile bebelusului.
  • Sugarul de sub 1 an nu are nevoie in patut nici de pernuta, nici de paturica, nici de jucarii de plus si nici de aparatoare de patut laterale sau pentru cap, pentru ca exista riscul de sufocare in somn.
  • Asternuturile bebelusului trebuie sa fie fixate bine de saltea.
  • Evita supraincalzirea camerei in care doarme bebelusul.
  • Daca iei in calcul co-sleeping-ul, atunci asigura-te ca iei toate masurile de preacautie si in acest sens. Poti citi mai multe aici.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa te intereseze si: Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here