Reteta zilei: frigarui vegetariene cu mujdei de usturoi

Nu avem timp (si uneori nici chef) sa gatim in fiecare zi, de aceea ne este atat la indemana sa cumparam ceva gata preparat, nu-i asa? De aceea, astazi iti propun o reteta simpla, care se prepara foarte usor, este sanatoasa, satioasa si tare gustoasa, si anume: frigarui vegetariene cu mujdei de usturoi!

Ingrediente:

  • 2 dovlecei mai mari
  • 8 ciuperci albe de cultura
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • frunze de telina si de patrunjel
  • 100 ml ulei
  • 200 ml mujdei de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Taiati dovleceii in cubulete, ciupercile in sferturi sau in jumatati, ardeiul in bucati mici, iar ceapa si rosiile in bucati mari astfel incat sa nu se desfaca de pe frigarui. Puneti toate ingredientele intr-un castron si stropiti-le cu ulei, condimentati-le cu sare si piper. Lasati-le la rece, la marinat, 15 minute, apoi insirati-le pe bete de frigarui tinute in otet pana in momentul folosirii.

Citeste si Reteta zilei: frigarui de pui

Printre ingrediente, puneti pe frigaruie frunze de patrunjel si de telina. Prajiti frigaruile la gratar pe toate partile pana cand se rumenesc frumos. Aduceti-le la masa pe un platou. Inainte de servire, stropiti-le cu mujdeiul amestecat cu smantana.

Mujdeiul de usturoi

Mujdeiul simplu este o pasta obtinuta din usturoiul pisat, amestecat cu putina apa si sare. Pasta de usturoi se poate obtine din amestecarea usturoiului pisat fin cu ulei adaugat treptat, ca la maioneza, si cu sare grunjoasa. Pentru atenuarea gustului iute, se poate adauga si smantana, la final. In pasta de usturoi, se poate adauga, dupa plac, ardei iute tocat marunt, rosii coapte si apoi maruntite sau usturoi verde, maruntit in mojar.

Proprietatile rosiilor

Italienii le numesc „Pomo d’oro” (mere de aur), iar nemtii, „Paradiesapfel” (merele Raiului) si sunt pe locul intai in topul celor mai consumate legume din lume. Originare din Peru si aduse in Europa numai dupa intoarcerea lui Cristofor Columb, rosiile au ajuns mai intai in Spania, Portugalia si Italia. In multe locuri au fost considerare, initial, otravitoare si erau cultivate ca plante decorative. De-abia in secolul al XVIII-lea, in anul 1778, sunt trecute intr-un catalog botanic ca plante comestibile.

Rosiile fac parte din familia Solanaceelor, alaturi de cartofi, vinete, tutun si ardei. De altfel, rosiile sunt o sursa bogata de vitamina A, B, C, glucide si acizi organici. Contin multe saruri minerale, cum ar fi calciu, potasiu, fier, fosfor ceea ce face sa fie printre cele mai consumate legume de pe glob.

Licopenul este cea mai pretioasa substanta ce intra in compozitia rosiilor, avand rolul puternic de antitumoral, antioxidant, de protejare a celulelor. Licopenul este cel care le da culoarea rosie acestor legume si este prezent si in alte legume si fructe de culoare rosie.

Licopenul are proprietatea ca nu se distruge prin gatire, ci isi sporeste cantitatea si proprietatile, de aceea si rosiile gatite sunt foarte potrivite in diferite cure si diete antioxidante.

Citeste si Frigarui de vara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here