Transpiratia la copii, o ingrijorare sau nu?

Srusa foto: cyberparent.com

Transpiratia este un semn ca micutul tau se dezvolta si creste mare. Poti evita mirosul neplacut, asigurandu-te ca cel mic are parte de igiena zilnica si corespunzatoare, are hainute si incaltaminte uscate si curate tot timpul. Pe de alta parte, sunt si alimente care provoaca emanarea unui miros neplacut al corpului, cum ar fi consumul in exces al laptelui, pestelui, oualor sau al carnii rosii. Este important sa apelezi la un medic specializat atunci cand nu mai este vorba despre simptomele pubertatii, ci transpiratia este provocata de probleme medicale, cum ar fi hiperhidroza, probleme renale sau de ficat.

Pentru a intelege mai bine transpiratia, este important sa stim ce sunt glandele sudoripare sau sudorale, cele care produc transpiratia.

Glandele sudoripare sunt de doua tipuri, si anume: ecrine si apocrine.

Glandele sudoripare ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii, cu o densitate mai mare in palme, talpi si axile. Orificiul lor de deschidere, la suprafata pielii, sunt prin pori, si nu prin orificiile firelor de par. Totodata acest tip de glanda produce transpiratia atunci cand ai febra, cand consumi un preparat picant sau cand te afli intr-un loc foarte cald. Aceasta secretie mentine o temperatura potrivita a corpului, potrivit Mom Junction.

Glandele sudoripare apocrine se gasesc numai in zonele axilelor, organelor genitale, anusului si mamelonului. Orificiul de secretie al acestor glande este acelasi cu al firului de par. Transpiratia, in acest caz, are un miros specific atunci cand intra in contact cu bacterii si elimina nu doar apa din organism, ci si saruri minerale si toxine. Glandele apocrine sunt sensibile la adrenalina si transpiratia apare in urma unei activitati fizice sau in urma trairii unor stari, cum ar fi anxietatea, frica sau stresul.

Prin urmare, transpiratia nu are miros, ci atunci cand secretia intra in contact cu bacteriile se degaja un miros neplacut.

In general, transpirația bebelusilor, dar si a copiilor sub opt ani nu are un miros specific. Atunci cand copilul intra in perioada de pubertate, s-ar putea ca transpiratia sa fie unul dintre semnele inceputului adolescentei. Corpul incepe sa emane un miros specific in diferite parti/zone ale lui, cum ar fi mirosul talpilor sau ale subratului.

Citeste si Dati-mi ceva pentru cresterea imunitatii, va rog!

Cauzele transpiratiei la copii

Igiena precara poate cauza un miros neplacut. Atunci cand dusul nu este regulat, iar zonele sudoripare nu sunt igienizate, bacteriile acumulate in hainutele purtate pot crea un miros neplacut.

Anumite alimente pot afecta nu doar respiratia cavitatii bucale, ci si mirosul degajat de corp. Prin urmare, sunt si alimente care, prin consumul lor, pot produce un miros neplacut al corpului atat la copii, cat si la adulti:

  • Carnea rosie contine carnitina, un aminoacid sintetizat, iar prea multa carnitina poate produce un miros neplacut al corpului;
  • Laptele contine o proteina care se digera mai greu in comparatie cu alte alimente;
  • Produse prelucrate din faina, in special cele care nu contin fibre;
  • Alimente care contin zahar, ceapa, usturoi etc.;
  • Alimente urat mirositoare, cum ar fi pestele sau ouale.

Maturizarea devreme din punct de vedere sexual

Pubertatea precoce presupune, printre altele, cresterea parului pubian si axilar, cresterea brusca in inaltime, acneea usoara sau aparitia transpiratiei etc. In aceasta perioada, copiii se pot maturiza din punct de vedere sexual, dar nu sunt pregatiti psihic pentru schimbarile care se produc, de pilda, pentru aparitia menstruatiei sau aparitia impulsurilor sexuale, scrie medlife.

Pubertatea precoce poate aparea la fetite sub varsta de opt ani si la baieti la noua ani sau mai putin de atat.

Pubertatea

In perioada pubertatii, fetele ating maturitatea sexuala intre 10 si 14 ani, respectiv intre 12 si 14 ani in cazul baietilor. In aceasta perioada, se produc schimbari hormonale, printre care si aparitia transpiratiei, un lucru firesc al pubertatii.

Fenilcetonuria (PKU) este o boala genetica cu care copilul se naste. Aceasta boala este localizata la nivelul ficatului.

Citeste si Diagnosticul de fenilcetonurie: viata merge mai departe in ciuda obstacolelor

Sindromul mirosului de peste sau trimetilaminuria este o afectiune rara cauzata de lipsa unei enzime produsa de ficat, FMO3, iar organismul emana un miros neplacut. Aceasta boala poate fi transmisa generatiilor urmatoare, precizeaza sanatate.acasa.ro.

Hiperhidroza este o afectiune caracterizata prin transpiratie excesiva. In acest caz, persoana care sufera de hidroza urmeaza un tratament temporar, in cabinetul medicului specialist.

De asemenea, pot fi si alte cauze medicale care pot duce la emanarea unui miros specific, cum ar fi diabetul sau problemele renale sau de ficat.

In cele mai multe cazuri, mirosul neplacut de transpiratie apare din cauza unei igiene precare, articolelor de imbracaminte murdare sau in urma activitatilor fizice. Daca micutul tau are un miros specific de transpiratie, poate fi unul dintre semnele pubertatii precoce.

Asigura-te ca micutul tau are o igiena corporala corespunzatoare si zilnica, hainutele si incaltamintea sunt curate si uscate, consuma apa suficient si nu exagereaza cu consumul de lapte de vaca sau alte alimente urat mirositoare.

Remedii naturale pentru a combate transpiratia

In afara de tratamentul medical, sunt si remedii alternative pentru a combate transpiratia, cum ar fi:

Poti pune cateva linguri cu suc de lamaie in cadita cu apa. Sucul de lamaie previne raspandirea bacteriilor.

Copiii au pielea sensibila, iar in acest caz, poti dilua o lingura cu suc de lamaie intr-o ceasca cu apa. Poti inmuia putina vata in aceasta solutie, iar ulterior, o poti folosi pentru a sterge subratul copilului.

Infuzia cu rozmarin poate fi eficienta. De altfel, poti adauga aceasta infuzie in cadita unde se va imbaia micutul tau.

Aminteste-ti ca remediile naturale pot combate transpiratia, dar nu pot trata cauzele interne, precizeaza Mom Junction.

Citeste si Atenţie la anorexia şi bulimia la copii!

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here