Cum stimulam inteligenta unui bebelus si de la ce varsta incepem?

 

Pana la varsta de 4 ani, creierul unui copil se dezvolta mai mult decat ne-am fi putut imagina, ajungand la 80-90% din marimea sa. Mai mult, intre 0 si 2 ani creierul isi tripleaza dimensiunea, iar acest lucru se intampla in special datorita cresterii legaturilor neuronale Valentina Secara, specialist in educatie timpurie si fondatoarea centrului de training pentru parinti si educatori FIRST7  ne vorbeste despre felul in care stimulam inteligenta unui bebelus.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Aceasta perioada de ”explozie” intelectuala influenteaza semnificativ inteligenta viitorului adult. Tocmai de aceea este important sa punem pret pe educatia noului membru al familiei inca de la nastere. Expertii in educatie timpurie sustin ca inteligenta unui copil este determinata de factori care intervin chiar inaintea nasterii.

La baza dezvoltarii inteligentei (IQ) sta un amestec intre codul genetic, influenta mediului si experientelepozitive/negative traite de cel mic, atat inainte cat si dupa nastere, sustine un studiu publicat in 2012 de Academia Americana de Pediatrie.

Profilul psihologic al copilului se contureaza chiar din viata intrauterina. Acesta include abilitatile cognitive, predispozitiile emotionale, interesele si temperamentul.

Dezvoltarea cognitiva incepe inainte de nastere

Conform unei lucrari ample publicate in 2011 de Consiliul Stiintific National pentru Dezvoltarea Copilului din SUA, creierul unui bebelus inca nenascut are o plasticitate foarte mare. Aceasta caracteristica il face deosebit de susceptibil la schimbarile chimice si hormonale carora le este expus. Astfel, o concentratie mare de hormoni ai stresului in organismul mamei, precum cortizonul, poate incetini sau chiar deregla procesul intens de constructie cerebrala.

Inainte de venirea pe lume a celui mic, parintii sunt incurajati sa ii citeasca, sa ii cante si sa ii vorbeasca.

Inca din al treilea trimestru de sarcina, bebelusul poate auzi, iar expunerea timpurie la structura limbii vorbite si la ritmuri muzicale armonioase pregatesc terenul pentru achizitiile ulterioare: vorbitul, scrisul, cititul si numaratul. Tot ce trebuie sa faca o viitoare mamica este sa isi gaseasca un loc relaxant, o pozitie comoda, o carte preferata si sa ii citeasca bebelusului din burtica. Acest ritual poate deveni momentul preferat de relaxare de peste zi, iar implicarea partenerului de viata poate conduce la crearea unei legaturi speciale in 3.

IQ-ul si EQ-ul in primii ani de viata

De la conceptie pana aproape de preadolescenta, copiii sunt inzestrati cu o capacitate de invatare formidabila. Aceasta este perioada in care se formeaza legaturi neuronale esentiale, memoria si limbajul ating un nivel de functionare foarte inalt si se contureaza trasaturile de personalitate ale adultului de mai tarziu.

Credit foto: gradinita Acorns

Un concept util pentru parintii care isi doresc sa stimuleze inteligenta intelectuala si emotionala ale copilului este acela de “fereastra de oportunitate”. Mai exact, aceste “ferestre” denumesc perioade in care copilul poate invata mai usor diverse deprinderi, notiuni si abilitati.

Sinapsele corespunzatoare rezolvarii de probleme, de pilda, se formeaza in intervalul 1,6-4 ani, la fel ca si cele responsabile pentru controlul impulsurilor. Sinapsele pentru relatiile de tip cauza-efect se formeaza in perioada 0-1,6 ani, iar cele pentru limbaj intre 0 si 2 ani.

Adulti trebuie sa faciliteze intalnirea copilului cu informatii si situatii noi pe care el sa le asimilezein mod temeinic. In cazul in care educatia nu este suficient sincronizata cu aceste perioade fertile de invatare, achizitiile obtinute risca sa nu isi atinga intregul potential.

Inteligenta emotionala (EQ), care, conform Departamentului pentru Dezvoltarea Familiei si a Copilului de la Universitatea din Georgia, prezice 80% din succesul profesional, poate fi si ea stimulata in copilarie. O persoana cu o inteligenta emotionala crescuta tinde sa isi formeze un sistem de valori echilibrat si inregistreaza scoruri mari la testele ce masoara aspecte ale moralitatii.

Citeste si Conteaza doar IQ-ul sau inteligentele sunt multiple?

Metode de stimulare a inteligentei intelectuale si emotionale la bebelusi

Atunci cand vin pe lume, copiii cunosc si inteleg informatiile din jurul lor pe cale senzoriala si prin intermediul imitarii adultului. Asadar, conform fondatoarei Conferintei de EducatieTimpurie, dezvoltarea unei inteligente intelectuale stralucite trebuie sa includa toate simturile celui mic:

  • expunerea copilului la imagini ce contin contraste (modele alb-negru)
  • explorarea diverselor texturi cu palmele si talpile (aleile senzoriale)
  • mentinerea muzicii de fundal stimulatoare (precum Mozart)
  • inconjurarea copilului de culori calde, precum galben, setarea unui model pozitiv (un zambet pe fata adultului va starni un zambet si pe fata copilului).
Credit foto: gradinita Acorns

Pentru a creste un copil inteligent din punct de vedere emotional, parintii pot:

  • Sa ii zambeasca des celui mic
  • Sa numeasca emotiile sale si pe ale copilului
  • Sa isi exprime admiratia sau recunostinta fata de copil atunci cand simt
  • Sa ofere empatie atunci cand cel mic sufera (“Inteleg ca te doare“ in loc de “Nu e decat o zgarietura“ atunci cand copilul se loveste)
  • Sa ofere bebelusului contactul fizic de care acesta are nevoie.

Educatia timpurie joaca un rol cheie in pregatirea pentru provocarile vietii adulte. Arhitectii acesteia, parintii si educatorii, pot  incepe dezvoltarea unor trasaturi complexe precum inteligenta de foarte devreme, folosind metode senzoriale la indemana: jocuri de culori, mirosuri, sunete si texturi.

Citeste si Inteligenta nu se poate imbunatati, o idee gresita a parintilor

Autor: Valentina Secara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here