Comportamentul copiilor si al animalelor de companie depinde de personalitatea parintelui

Ce legatura exista intre personalitatea parintelui si comportamentul copilului in paralel cu personalitatea stapanului si atitudinea animalului de companie? Sunt persoane care isi considera animalele de companie ca facand parte din familie. Conform rezultatelor unei cercetari, si in cazul stapanului de animale, cat si in cazul unui parinte, atitudinea pozitiva si sanatoasa a acestora are un impact eficient atat asupra comportamentului copilului, cat si al animalului de companie.

Studiu „Personalitatea stapanului si atitudinea pisicilor in paralel cu relatia parinte-copil”(„Owner personality and the wellbeing of their cats share parallels with the parent-child relationship„), publicat in Plos One, s-a bazat pe raspunsurile, la test, a peste 3.300 de stapani de pisici, scrie Psychology Today.

Citeste si Animalele de companie ajuta copiii sa se dezvolte emotional

„Pentru mine, aceste rezultate subliniaza, mai degraba, o potentiala modalitate prin care alegerile noastre asupra animalelor noastre de companie, dar si comportamentul nostru in jurul acestora, pot avea un impact asupra bunastarii lor. In opinia mea, de multe ori subestimam aspectul relatiilor, de aceea este important sa aducem mai multa constientizare, mai ales ca suntem responsabili fata de animalele noastre de companie”, a precizat dr. Lauren Finka de la Universitatea Nottingham Trent si unul dintre autorii studiului.

Persoanele care au avut rezultate mari la capitolul nevroza tind sa fie mai putin stabile emotional, ceea ce duce la o stare de spirit oscilanta, abilitati scazute de coping, dar si o sanatate psihica si fizica precare.

Totodata rezultatele arata ca atunci cand un parinte are rezultate mari la capitolul nevroza, stilul sau de parenting poate fi unul foarte anxios si autoritar, iar in mediul acestuia unde se afla si un copil poate fi unul instabil. De asemenea, copilul poate dezvolta probleme de comportament, cum ar fi timiditatea excesiva, anxietatea sau agresivitatea.

Opus situatiei acesteia, parintii care au avut un rezultat scazut la capitolul nevroza, dar un rezultat ridicat la celelalte capitole, cum ar fi sociabilitate, constiinciozitate, extraversiune si deschidere, au fost asociati cu un stil de parenting pozitiv, mult mai indicat pentru copiii acestora.

Citeste si Elevii au un comportament responsabil fata de animalele de companie

In aceeasi masura se intampla si cu animalele de companie. Rezultatele studiului au aratat ca pisicile stapanilor nevrotici sunt mai predispuse in a lua in greutate, in a avea probleme de comportament, fiind agresive sau anxioase ori in a avea probleme de sanatate. In schimb, la fel ca si parintii, stapanii care au obtinut rezultate foarte bune la celelalte capitole, cum ar fi constiinciozitatea, au avut pisici mai putin agresive si mult mai prietenoase.

Acest studiu arata ca nu sunt cunoscute cauzele, dar, pe baza acestuia, se pot naste intrebari interesante pentru viitoarele cercetari. De asemenea, studiul sugereaza faptul ca personalitatea unei persoane poate afecta felul in care aceasta are grija de animalul sau de companie si, implicit, poate afecta sanatatea patrupedului. Asta se intampla si in cazul relatiei parinte-copil, a precizat Psychology Today.

Un alt studiu intitulat „Personalitatea parintilor si stilul de parenting pozitiv pot prevedea o personalitate pozitiva a adolescentului” („Parent Personality and Positive Parenting as Predictors of Positive Adolescent Personality Development Over Time”), publicat online la Biblioteca Nationala de Medicina din SUA, arata ca atat personalitatea parintelui, cat si stilul sau de parenting va juca un rol important, mai tarziu, in dezvoltarea personalitatii adolescentului.

Cercetarea s-a bazat pe rezultatele obtinute in urma testelor, domeniile de activitate fiind extraversiunea, agreabilitatea, constiinciozitatea, nevroza si deschiderea. Un stil de parenting sanatos si pozitiv va avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii emotionale ale copilului.

Citeste si Elevii invata despre animalele de companie

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here