Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca o masura pe care vrea sa o ia, dupa aprobarea cifrei de scolarizare pentru anul viitor, este limitarea numarului de elevi dintr-o clasa la 25.
Vezi si Ecaterina Andronescu vrea o noua lege a Educatiei
,,Scolile din Romania se depopuleaza, este o realitate trista. Sunt copii din ce in ce mai putini in scolile din Romania. Si atunci traim urmatorul fenomen: si datorita faptului ca scoala romaneasca este polarizata, adica sunt scoli cu performante foarte bune, pot intra in orice competitie fara sa ne temem ca vom pierde, si scoli cu performante slabe, parintii fac o presiune extraordinara pe scolile bune. Ceea ce este foarte normal pentru ca orice parinte si-ar da copilul la o scoala buna. Si-atunci suntem in situatia in care in scolile in care se depopuleaza sa avem putini elevi si sa avem foarte multi elevi, 30-35 de elevi in clasa, in scolile foarte bune. Incercam sa gasim solutii in asa fel incat sa nu mai ajungem aici. Si-am inceput de acum pentru ca in curand, vom avea probabil saptamana aceasta cifra de scolarizare pentru anul urmator aprobata, sper sa nu mai trecem dincolo de 25 de elevi in clasa. Este o masura care este posibila in sistemul romanesc de invatamant si dupa parerea mea este absolut necesara”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea Tv.
Ministrul Educatiei a spus ca denumirea clasei pregatitoare se va schimba in clasa I, din 2020, existand in acest sens o lege in vigoare deja, promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
,,Mi se pare ca nu poti sa trimiti un copil in clasa zero, ea se numeste pregatitoare, dar din pacate in mentalul public a intrat drept clasa zero. In acest moment, ciclul primar are cinci ani. Incepe cu copilul in clasa pregatitoare si termina clasa a patra. Clasa pregatitoare plus clasele 1-4 inseamna cinci ani, nu se schimba nimic, ramane la fel, numai ca renumerotam si clasa aceasta asa-zisa zero, ca sa scapam de acest zero o sa devina clasa 1. Ramane cu aceeasi abordare, ea este o clasa de tranzitie (..) Din 2020, o sa intram cu clasa pregatitoare care devine clasa I”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Tot din toamna anului viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins.
,,Invatamantului obligatoriu i se adauga ultimii doi ani de gradinita si ultimii doi ani de liceu. Adica ultimii doi ani de gradinita inseamna grupa mijlocie si grupa mare, intra in invatamantul obligatoriu pentru ca fac parte din ceea ce se cheama ultima parte a educatiei timpurii si care este extrem de importanta. Si ultimele doua clase de liceu, clasa a XI-a si clasa a XII-a, pentru fiecare dintre aceste grupe introduse in invatamantul obligatoriu, mai degraba statul vine sa-si asume sustinere financiara suplimentara pentru ca, de exemplu, manualele pentru ultimele doua clase de liceu, nefiind obligatorii, nu erau acordate gratuit”, a mai anuntat Ecaterina Andronescu.
Ministrul a precizat ca si aceasta lege este in vigoare si va fi aplicata gradual, incepand din anul 2020, adica din toamna anului urmator.
Citeste si Iohannis a promulgat legea prin care invatamantul obligatoriu este largit
Sursa: Mediafax